Twee intervisiegroepen van ‘Doe Mee in Enschede’ hebben afgelopen maanden hun traject succesvol afgerond.
“Ik ben trots op ze!” Jasmin Dubbink, Projectcoördinator Asiel & Integratie bij M-Pact, glimlacht van oor tot oor terwijl ze de groepsfoto’s laat zien. “Het zijn zulke lieve en gemotiveerde mensen. Ze willen heel graag leren en meedoen en hadden hier wat extra ondersteuning bij nodig. Door het intervisietraject hebben ze handvaten gekregen om actief te worden en maatschappelijk mee te doen en kunnen ze daarmee verdere stappen zetten. Eind november hebben de deelnemers van de eerste groep van 2021 hun certificaten gekregen. Begin december hebben ook de deelnemers van de tweede groep hun certificaten gehad. In februari 2022 is er een nieuwe groep begonnen.”
Doe Mee in Enschede
Kom je uit een ander land en wil je hier in Nederland wonen? Dan ben je een nieuwkomer en moet je inburgeren. De overheid is daar in eerste instantie verantwoordelijk voor. Maar ook gemeenten spelen een belangrijke rol om die mensen actief te laten integreren en participeren.
M-Pact voert hierbij het actieprogramma Meedoen en Thuisvoelen van Gemeente Enschede uit. “Maar niet iedereen die een inburgeringscursus heeft gedaan, kan gelijk meedoen in de maatschappij,” legt Jasmin uit. “Een betaalde baan of vrijwilligerswerk is soms nog te veel gevraagd. Dat is niet erg, maar iedereen kan, mag en “moet” meedoen in onze maatschappij. Op welke manier dan ook. Daarom bieden we bij M-Pact een intervisietraject aan voor die mensen die net iets extra’s nodig hebben om mee te kunnen doen.”
Intervisie
Jasmin: “De deelnemers volgen een traject van acht groeps- en drie individuele bijeenkomsten. Ze krijgen informatie over wat er allemaal mogelijk is en ze gaan onder andere aan de slag met opdrachten. Samen met de deelnemers kijken we naar de doelen die ze graag willen bereiken en hoe we daar in kunnen ondersteunen. De zelfredzaamheid wordt bevorderd en we kijken naar mogelijkheden bij Enschedese partners, zodat ze na het traject zichzelf kunnen blijven ontwikkelen.
Vorig jaar hebben zes groepen meegedaan aan een intervisietraject. Dit jaar twee. Door de coronacrisis is het af en toe wel passen en meten, maar het is ons gelukt!”
Contact met Nederlanders
Jasmin: “Vaak willen nieuwkomers graag meer contact met Nederlanders, om nieuwe vrienden te maken, onderling te leren over elkaars culturen en de Nederlandse taal beter te leren. Ik doe dan ook aan iedereen die dit leest en geïnteresseerd is, een oproep om eens (vaker) een praatje te maken met nieuwkomers. Of geef je op als taalmaatje" [vacatures zijn te vinden in onze vacaturebank!]
Een voorbeeld
“Wat intervisie in de praktijk betekent? Er deed bijvoorbeeld een Syrische man van rond de 50 mee. Hij zat veel thuis. Hij deed nauwelijks mee aan activiteiten en kende buiten zijn Syrische netwerk bijna niemand. Tijdens intervisie heeft hij zich aangemeld voor Nederlandse les bij een locatie van Power. Daar had hij het zo naar zijn zin dat hij ook mee ging doen met het Taalcafé en inmiddels werkt hij als vrijwilliger!” vertelt Jasmin trots.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasmin Dubbink,
Projectcoördinator Asiel & Integratie:
[email protected] / 053 – 432 33 04