Post | maart 2020 | Nieuws | 4 min lezen

Maatjes Enschede

We kunnen allemaal weleens wat hulp gebruiken of hebben behoefte aan een praatje op z'n tijd. Veel mensen krijgen die hulp van familie, vrienden of buren, maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Het is dan fijn om te weten dat je in contact kunt komen met hulpaanbieders die uit de buurt komen en met alle plezier een handje komen helpen!


Een Maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld wordt aan een deelnemer. Een ‘maatjescontact’ wordt vaak aangegaan voor met name een onbepaalde periode met als belangrijk uitgangspunt dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse activiteiten ondernemen. Centraal doel is het doorbreken van het sociaal isolement, iemand op weg helpen met school, studie en/of werk of helpen met de taal of het leven dat soms even niet lekker loopt. Maatjes heten niet zomaar ‘maatjes’; vrijwilligers en deelnemers ondernemen samen iets dat ze beiden leuk of nuttig vinden.


Denk bijvoorbeeld aan;

  • samen koffie drinken en een praatje maken
  • wandelen of met de rolstoel er op uit 
  • bezoek aan het zorgloket of de arts
  • het invullen van uw papieren
  • ondersteuning bieden aan mantelzorgers of lotgenoten
  • klusjes in en om het huis
  • een museum of theater bezoeken


MAATJES PLATFORM IN ENSCHEDEEen maatje zoeken:

Zoek je een maatje, neem dan contact op met M-Pact zodat wij je daarin kunnen bemiddelen en verbinden met de juiste organisatie die zijn aangesloten bij dit platform. Ben je al bekend bij één van onderstaande organisaties dan mag je natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen.


Wil jij een maatje worden? Dat kan!


M-Pact Zorgvrijwilligers voor ondersteuning van de mantelzorger

M-Pact Zorgvrijwilligers zoekt maatjes ter ondersteuning van de mantelzorgers van chronisch zieken, gehandicapten en mensen met dementie in de thuissituatie.

  • Vrijwilligers die op bezoek willen gaan bij mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan aandacht.


Liberein (Bruggerbosch) heeft maatjes voor diverse activiteiten met bewoners (ouderen)

Liberein (Bruggerbosch) zoekt maatjes voor verschillende bewoners en deelnemers die zich eenzaam voelen en/of een zeer gering sociaal netwerk hebben. De aandacht die zij van jou ontvangen is van groot belang waardoor zij zich beter op hun gemak voelen. 


Leendert Vriel heeft maatjes voor stervensbegeleiding en rouwbegeleiding

Leendert Vriel zoekt maatjes die rustig en empathisch aanwezig kunnen zijn bij ernstig zieke mensen (want “Er Zijn” is belangrijk), aandacht geven aan de zieke en de naasten, lichte verzorgende handelingen verrichten, zoals het geven van eten en drinken, helpen bij toiletgang etc. en signaleren van veranderingen.


De Twentse Zorgcentra heeft maatjes voor Mensen met een verstandelijke beperking

De Twentse Zorgcentra zoekt maatjes voor verschillende personen die met hen verschillende activiteiten willen ondernemen. Per cliënt verschilt de behoefte waarvoor men graag een maatje voor zou willen hebben. Hierbij valt te denken aan samen fietsen, wandelen, winkelen of koffie drinken.


Mediant heeft maatjes voor Mensen met langdurende psychiatrische problemen

Mediant zoekt maatjes die vanuit een positieve insteek contact willen aangaan met onze deelnemers. Het gaat om het ondernemen van alledaagse bezigheden met als doel gezelligheid en afleiding: koffie drinken, fietsen, praten, winkelen, wandelen, een spel doen enz. De deelnemers zijn van alle leeftijden. Zij hebben langdurende psychiatrische problemen en vaak een beperkt sociaal netwerk.


InteraktContour heeft maatjes voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel.

Interact Contour zoekt maatjes die uiteenlopende activiteiten willen ondernemen met mensen met niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. De activiteiten zijn divers en afhankelijk van de specifieke behoefte van de cliënt, hierbij valt te denken aan samen met iemand de stad in gaan, boodschappen doen of vissen. 


Humanitas heeft maatjes voor mensen die dat het hardst nodig hebben (eenzaamheid, ex-gedetineerden, etc)

Humanitas zoekt maatjes die een deelnemer kunnen ondersteunen door middel van het samen ondernemen van activiteiten. Met als doel dat de deelnemers weer een nieuw eigen sociaal netwerk kunnen opbouwen.


HandicapNL heeft maatjes voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

HandicapNL zoekt maatjes [Buddies] voor jongeren (16 t/m 35) met een licht verstandelijke beperking. Je hebt een keer in de week contact en een keer in de twee weken ga je iets leuks doen. Je bent vrijwilliger voor minimaal 1 schooljaar. 


Livio heeft maatjes voor: Zorg, wonen en gezondheid algemeen

Livio zoekt maatjes voor de cliënten die intern wonen in een voorziening van Livio en voor wie extra ondersteuning erg belangrijk is. Denk hierbij aan b.v. duofiets begeleiders, gastvrouw/heer of een Wii begeleider.


Stichting Present Enschede heeft maatjes voor ad hoc 'klussen' 

Stichting Present Enschede zoekt maatjes voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Als maatje bij Present kan je zowel ingezet worden voor een praktische klus 'achter de deur' als voor sociale (groeps) activiteiten. 


De Zonnebloem biedt recreatie en gezelschap in het leven van mensen met een lichamelijke beperking

De Zonnebloemvrijwilligers zoekt vrijwilligers voor het afleggen van huisbezoeken waarbij aandacht, gezelschap en een goed gesprek centraal staan.

  • Vrijwilligers voor begeleiding bij de gezellige activiteiten zoals het maken van een dagtocht, vakanties*, high tea en gezamenlijk eten en drinken.

(*Zonnebloem vakanties en vakantieboot)


De Posten alles draait om een fijn en plezierig leven voor ouderen op de plek van hun keuze

De Posten zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om iets te betekenen voor de bewoners of cliënten van De Posten

  • Een stukje wandelen met een bewoner, een ritje op de duofiets, een maaltijd bezorgen, de konijnen voeren of helpen bij een van de vele activiteiten die de Posten organiseert.


SIZ Twente heeft maatjes voor Ondersteuning van jong mantelzorgers

SIZ Twente zoekt ervaringsmaatjes in de leeftijd van 18 t/m 34 jaar, die mantelzorgende leeftijdsgenoten willen bijstaan (ontspanning en luisterend oor). 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Ambassadeurs voor AGORA

| Nieuws
Onze reporter interviewde projectleider Sonja Mückenheim voor onze samenwerkingspartner AGORA...
Lees meer