Post | maart 2023 | Nieuws | 5 min lezen

Naar wie gaat jouw stem?

Afgelopen periode zijn er heel wat nominaties binnengekomen voor de Enschedese Vrijwilligersprijs 2023.

Dit zijn de genomineerden:

Buurtbemiddeling Enschede

Een ruzie of probleem met je buren is heel vervelend. Het kan zelfs effect hebben op je dagelijks leven. Buurtbemiddeling Enschede helpt om die problemen op te lossen. Vrijwillige*getrainde) buurtbemiddelaars gaan met beide partijen in gesprek en proberen samen tot een oplossing te komen. Buurtbemiddeling vergroot de leefbaarheid in een stad en maakt inwoners zelfredzamer.


Buurtbus Boekelo

Eind 2016 is de Buurtbus Boekelo ontstaan om iedereen in Boekelo goed openbaar vervoer te bieden om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of station in Enschede te gaan. Bus 506 wordt gefaciliteerd door Keolis, maar de chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers die dat met veel plezier en enthousiasme doen. In totaal zijn er 36 vrijwillige chauffeurs: 29 mannen en 7 vrouwen!


Buurtbus Enschede Zuid

Al 25 jaar rijdt de Buurtbus Enschede Zuid door Wesselerbrink en Stroinkslanden. Een team van 15 enthousiaste vrijwilligers zorgt dat oudere en/of minder mobiele bewoners in de wijk toch bij de winkels, gezondheidscentra, de markt etc. kan komen. De Buurtbus rijdt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 16.30 uur (zaterdags tot 16.00 uur). En iedereen is welkom in de buurtbus!


Café Stonewall

Café Stonewall bestaat ruim 30 jaar. Het café biedt een open, warme, veilige en vooral gezellige plek voor de LHBTI+ gemeenschap. En is ook heterovriendelijk. Het café wil zo bijdragen aan de verbinding tussen mensen, ieder met zijn geaardheid en voorkeuren. Café Stonewall wordt volledig van barpersoneel tot bestuur gerund door goed toegeruste vrijwilligers. Het café biedt ook plaats aan verschillende andere LHBTI+ organisaties.


Citypastoraat Enschede

Midden in het centrum van Enschede heeft het Citypastoraat een ‘huiskamer van de buurt’. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje. Iedereen die wil praten over zijn/haar zorgen, leven, plezier. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig die een luisterend oor bieden en met bezoekers in gesprek gaan. Als bezoekers met een pastor willen praten, kan dat ook.


De Zonnebloem Enschede

Ruim 300 vrijwilligers zijn actief bij de Zonnebloem regio Enschede. Vrijwilligers van de Zonnebloem zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar. De vrijwilligers gaan bij de mensen thuis langs voor een kopje koffie en een praatje. Of ze gaan samen met iets leuks doen. Daarnaast organiseert de Zonnebloem ook jaarlijkse activiteiten en vakanties voor de deelnemers.


Het Lichtatelier

In de werkplaats en de winkel van het Lichtatelier restaureren en verkopen vrijwilligers oude industriële lampen. De lampen worden gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo komt er bijvoorbeeld ledlicht in. Daarnaast is het Lichtatelier ook een museum waarin wordt verteld over de industriële revolutie en de komst van elektriciteit.


Kartrekkers van Eanske

Een grote groep vrijwilligers (ruim 50) die samen levensmiddelen en andere producten inzamelen voor de Voedselbank. Een Kartrekker gaat in de eerste week van iedere maand met een (bolder)kar langs alle huizen in zijn/haar straat om bij ieder huis één product te vragen. Want de meeste huishoudens kunnen wel één product missen. Alle producten worden verzameld en in de tweede week van iedere maand bij de Voedselbank ingeleverd.


Kledingbank Enschede

De Kledingbank helpt mensen die zelf niet genoeg geld (meer) hebben om kleding, De vrijwilligers helpen al meer dan 10 jaar elke dag, op liefdevolle wijze vele personen en gezinnen gratis mooie kleding, schoeisel en overig textiel. Jaarlijks zijn dit vele honderden personen en gezinnen. Daardoor gaan ook deze personen en gezinnen weer netjes gekleed door het leven en is hun financiële situatie niet zichtbaar aan hun kleding. Met name voor kinderen is dit erg belangrijk want oude en/of lelijke c.q. versleten kleding is een bron voor gepest worden. Daarnaast draagt het verstrekken van gratis kleding bij aan het verstrekken van de financiële situatie omdat er geen geld aan kleding uitgegeven hoeft te worden.    


Resto VanHarte

Bij Resto VanHarte kan iedereen terecht voor een betaalbare driegangenmaaltijd. Zo willen zij eenzaamheid tegen gaan. Vrijwilligers helpen mee als kok, gastheer/-vrouw of in de keuken. Resto VanHarte is een landelijke organisatie. De Enschedese vestiging in Stadsveld is genomineerd voor de Enschedese Vrijwilligersprijs. 


Stichting Big Smile for a Child

Big Smile for a Child zet zich in voor “speciale” kinderen. Denk aan kinderen met een handicap (lichamelijk of geestelijk), kinderen met een ongeneselijk ziektebeeld en/of kinderen met een sociaal probleem (o.a. pesten). Het hele jaar door organiseren ze verschillende activiteiten om deze kinderen een mooie dag te bezorgen. Het hoogtepunt is de jaarlijkse Ride Out met honderden motoren, trikes en bijzondere auto’s waarbij iedereen hun problemen even kan vergeten.


Stichting Ingehaakt

Slow fashion, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid is waar het bij Stichting Ingehaakt om draait. Vele vrijwilligers haken en breien sokken, mutsen, babyspullen etc. Zo kan iedereen vanuit huis meedoen in de maatschappij. Een keer per twee weken gaan ze op woensdagmiddag samen aan de slag. De producten worden door de stichting verkocht. Met de opbrengst wordt nieuw materiaal gekocht, zodat de vrijwilligers geen kosten hebben, maar wel mee kunnen doen.


Stichting Leergeld Enschede

Stichting Leergeld helpt gezinnen waarvan hun kind(eren) door financiële problemen niet mee kunnen doen aan binnen- en/of buitenschoolse activiteiten. Denk aan een fiets, computer, kosten voor een schoolreisje, zwemles etc. Vrijwilligers van Stichting Leergeld doen de intakegesprekken met die gezinnen en verwerken alle gegevens. Stichting Leergeld is een landelijke organisatie. De Enschedese afdeling is genomineerd voor de Enschedese Vrijwilligersprijs.


Stichting Stop Armoede 053

Stichting Stop Armoede 053 helpt mensen die moeite hebben om rond te komen, maar niet aanmerkingen komen voor de Voedselbank of andere steun vanuit de overheid. Via hun besloten Facebookpagina worden gedoneerde spullen, voedsel, etc. verloot onder de leden. Alleen geregistreerde leden, die weinig te besteden hebben, mogen mee loten. Leden kunnen ook zelf spullen aanbieden. Daarnaast maken ze noodvoedselpakketten voor mensen die echt geen eten meer hebben voor hun gezin. Ze zijn er ook voor een luisterend oor.


Zorggroep Manna (vrijwilligers)

Vrijwilligers werken bij Zorggroep Manna samen met en naast (betaalde) medewerkers. Vrijwilligers geven net die persoonlijke aandacht waardoor cliënten zich minder eenzaam voelen. Vrijwilligers werken bijvoorbeeld bij de zorginstellingen en gaan wandelen of fietsen met cliënten. Ze helpen bij de catering en ga zo maar door. Er zijn ook vrijwilligers die een maatje zijn voor cliënten, die nog zelfstandig thuis wonen. Zij zijn een luisterend, komen gezellig langs of gaan samen met de cliënt iets leuks doen.


Naar wie gaat jouw stem?

Stemmen kan van 1 april tot 7 mei 2023.


Op 7 juni zal, tijdens de Enschedese Vrijwilligersdag bekend gemaakt worden wie de drie prijswinnaars zijn geworden!


STEMMEN IS NIET MEER MOGELIJK.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Uitreiking Overijsselse Vrijwilligersprijs: Drie winnaars in Enschede!

| Nieuws
Door: M.Tetteroo, 25-11-2020

Op dinsdag 24 november werden drie vrijwilligersorganisaties in het ...
Lees meer

Twents Zilver - Kwiek met kunst!

| Nieuws
Een prachtig initiatief van Kaliber Kunstschool

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het ...
Lees meer