Post | april 2020 | Leren & Inspireren | 3 min lezen

ZorgVrijwilliger

Net dat beetje extra aandacht dat een wereld van verschil maakt

Zorgvrijwilliger gaat verder dan de zorgverlichting van vaste mantelzorgers; zoon, dochter of echtgenoot. Er wordt bij mantelzorg al snel gedacht aan het ondersteunen van hulpbehoevende ouderen, maar er zijn ook veel jongeren die voor chronisch zieke ouders zorgen naast school en hun eigen leven.

Een mantelzorger ziet zichzelf zelden als iemand die hulp nodig heeft maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij geen hulp kunnen gebruiken! In tegendeel zelfs. Mantelzorgers willen ook even er tussen uit kunnen in de wetenschap dat het kan, dat de juiste aandacht en hulp aanwezig is. Even kunnen praten over andere dingen, even weg uit de dagelijkse zorg en iets doen waar zij zelf ontspanning in vinden en blij van worden.


MEER AANDACHT VOOR DE MANTELZORGER

Veel mensen voelen zich eenzaam en geïsoleerd doordat ze geen eigen netwerk (meer) hebben, hun mantelzorgers niet willen belasten of omdat zij zich beperkt voelen door lichamelijke of geestelijke ‘mankementen’. Ook voor hen wordt gezocht naar vrijwilligers die een praatje of een ommetje willen maken. Net even dat beetje extra aandacht kunnen geven waar de zorg doorgaans geen tijd voor heeft en dat een wereld van verschil kan maken.

Daarnaast is er dringend vraag en behoefte aan ondersteuning voor jongeren die bijvoorbeeld met angsten, een beperking of problemen te kampen hebben. Leeftijdsgenoten of mensen die een luisterend oor bieden, advies geven en met wie ze van gedachten kunnen wisselen of gewoon even mee 'er op uit kunnen'

Kortom; er is een grote behoefte aan vrijwilligers van alle leeftijden die het leuk vinden om een mantelzorger te ontlasten!


Info & Contact

Voor hulpvragen, of een vraag over de hulpvragen, kan je contact opnemen met onze 'Mantelzorgconsulent' om een intake in te plannen:


Mildred Beetz

Coördinator zorgvrijwilligers


[email protected]

[email protected]

053-4323304 of 06-13151684WERKWIJZE VOOR DE COÖRDINATIE VAN ZORGVRIJWILLIGERS EN HULPVRAGER


Aanmelding vrijwilliger

 • Als een vrijwilliger zich aanmeldt wordt er intakegesprek gehouden om te kijken of deze vrijwilliger geschikt is als mantelzorgondersteuner of zorgvrijwilliger. Eventueel wordt een vrijwilliger gewezen op maatjesprojecten bij een andere organisatie of ander vrijwilligerswerk.
 • Er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen mantelzorgondersteuning en zorgvrijwilliger/maatje
 • Als beide partijen een goed gevoel hebben wordt er een VOG aangevraagd voor de vrijwilliger.
 • Als de vrijwilliger de VOG heeft ontvangen neemt hij weer contact op met de coördinator en wordt er naar een hulpvraag gekeken. Er wordt dan gelet op interesses, wijk, mogelijkheden/beperkingen van de vrijwilliger.
 • Daarna wordt er een kennismakingsgesprek bij de hulpvraag gepland. Hierbij kan eventueel ook een mantelzorger of een begeleider aanwezig zijn. De coördinator zorgvrijwilliger is ook aanwezig.
 • Als het contact van beide kanten goed voelt kunnen er verdere afspraken gemaakt worden tussen de vrijwilliger en de hulpvrager. De coördinator zal na een paar weken contact opnemen met zowel de hulpvrager en de vrijwilliger om te kijken of alles goed gaat.
 • In de loop van het jaar zullen er meerdere contactmomenten zijn.


Aanmelding hulpvraag

 • De hulpvragen komen binnen via een thuiszorgorganisaties, wijkcoach, ambulant begeleiders.
 • Er vindt een telefonische inventarisering plaats om te kijken bij welke organisatie deze hulpvraag het beste geholpen kan worden. Als de hulpvraag onder M-Pact valt gaat de coördinator op bezoek bij de hulpvraag. Vaak is de begeleiders of de mantelzorger ook aanwezig.
 • De coördinator krijg op deze manier een goede indruk van de hulpvraag en kan eventueel andere organisaties of instellingen inschakelen.
 • Er wordt gekeken of er een vrijwilliger beschikbaar is of dat er een vrijwilliger gezocht moet worden.
 • Als er een vrijwilliger gevonden is dan vind er een kennismakingsgesprek plaats.’

Een mantelzorgondersteuner/ zorgvrijwilliger/ maatje doet géén huishoudelijke taken of medische (zorg) handelingen. Daar zijn professionals voor.

Het gaat met name om het geven van aandacht die professionals niet kunnen geven.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

DOE MEE in Enschede!

| Leren & Inspireren
Het programma ‘ Doe mee in Enschede’ richt zich op nieuwkomers – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – ...
Lees meer

M-Pact LEREN

| Leren & Inspireren
ONTWIKKEL JE TALENTEN BIJ M-PACT VOLKSUNIVERSITEIT
M-Pact Volksuniversiteit ('M-Pact Educatie') organiseert ...
Lees meer

EIGEN KRACHT - M-Pact Ladies

| Leren & Inspireren
Voor de Enschedese vrouw is er M-Pact Ladies. Dit platform – zoals de naam al doet vermoeden - is er speciaal ...
Lees meer