NATIONALE VRIJWILLIGERSDAG

07 december 2020

Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, en talloze mensen doen het met veel inzet en plezier. In Enschede zetten we daarom onze vrijwilligers jaarlijks extra in het zonnetje! In 2020 zal de Gemeente Enschede voor de tweede keer de “Enschedese Vrijwilligersprijs” uitreiken tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december!

HOERA!

Enschedese Vrijwilligersprijs 2020

De Enschedese Vrijwilligersprijs 2020 is gewonnen door de Vrijwilligers van MST (gecoördineerd door UvV Vrijwilligers).

“Het is fantastisch! We zijn zeer vereerd,” aldus Sybrand Schepel, voorzitter van de UvV. “Het is echt een blijk van waardering voor het harde werk dat onze vrijwilligers al decennialang doen.” De vrijwilligers van het MST zijn aangemeld doordat vrijwilliger Diane van Geffen door velen werd genomineerd. Zij werkt al 19 jaar als vrijwilliger op de Thoraxafdeling van het MST. “Ik ben daar begonnen als gastvrouw en ben inmiddels doorgegroeid tot projectleider. Maar ik werk ook nog steeds gewoon op de vloer! Het is zo fijn om mensen, die het spannend vinden of bijvoorbeeld alleen zijn, te kunnen begeleiden naar hun afspraken. Onze steun is voor hen vaak een pak van hun hart!” Met de prijs is ze zeer vereerd. “Ik vind het heel bijzonder. Eigenlijk is het de kers op de taart!”

De tweede prijs was voor de vrijwilligers van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen.

“We zijn hartstikke blij met de prijs. De prijs is ook een goed initiatief om alle vrijwilligers te bedanken, vertelt Lennard, bestuurslid vrijwilligerszaken. Vrijwilliger Farha: “Ik doe van alles bij de voedselbank: lunch maken voor de vrijwilligers, inpakken van tassen, vertalen voor mensen die alleen Aramees of Arabisch spreken en ga zo maar door. Ik werk er 20 uur per week. Het is voor mij echt een fijne vaste plek.”


De derde prijs was voor Hospice Enschede.

Het Hospice is een plek waar de persoon centraal staat. De vrijwilligers zijn er als steun en toeverlaat, voor een lach en een traan. “We zouden de deuren wel kunnen sluiten als we geen vrijwilligers meer hadden.” Het afgelopen jaar was extra zwaar, omdat door de corona familieleden niet bij het afscheid van hun dierbaren konden zijn. Toch stonden de vrijwilligers voor iedereen klaar!


Tijdens een besloten bijeenkomst in Prismare op maandag 7 december is corona-proof de Enschedese Vrijwilligersprijs 2020 uitgereikt. De bijeenkomst was live op Facebook te volgen. 


Hieronder een korte filmimpressie van de uitreiking:

WIE WAREN DIT JAAR GENOMINEERD?

De zeven genomineerden willen wij hieronder alle zeven nog eens benoemen:

Stichting Circus Tijdgeest

Stichting ‘Circus Tijdgeest’ zet zich al 32 jaar belangeloos in voor jong en oud.


Ze werken geheel op vrijwillige basis in het sociaal cultureel en sportief gebied met als middel circus actief. Je leert aan je evenwicht en motoriek te werken en spelen met andere kinderen terwijl je een heuse circus artiest wordt!


Denk aan jongleren, diabolo, fietsen op een éénwieler, over draad lopen, acrobatiek, clownerie en meer. Circus Tijdgeest biedt het allemaal en dat bijna geheel op eigen kracht!!

De Bijenhoek

De Bijenhoek (aan de Oude Dijk) is een initiatief van de gemeentelijke stadsdeelbeheer in samenwerking met basisschool ‘de Wielerbaan’. Het doel is om vooral de jeugd, maar ook andere wijkbewoners kennis te laten maken met het vormgeven van wat groeit en bloeit. 

Sinds anderhalf jaar is de Bijenhoek geadopteerd door een groep vrijwilligers. En sindsdien bloeit en groeit het in deze buurttuin. Er zijn fruitbomen, bessent struiken, moestuinen, vleermuistoren, pluktuin en bijenkasten. Groen en noaberschap gaan hier hand in hand. De doelen zijn: natuureducatie voor kinderen en volwassenen, het activeren van vrijwilligers en meer sociale verbinding in de wijk. Er is veel belangstelling van de wijkbewoners en tijdens de zomeravonden is de Bijenhoek een bijzonder gezellig ''groen'' dorpsplein.

Voedselbank Enschede-Haaksbergen

Stichting Voedselbank Enschede Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Ze verzamelen levensmiddelen en stellen deze gratis ter beschikking aan huishoudens die, tijdelijk, onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien.

Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens met het tijdelijk verstrekken van gratis voedselpakketten.

Hiervoor werken zij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden en gaan we voedselverspilling tegen.

Voedselbank Enschede Haaksbergen werkt met ca. 110 onbetaalde vrijwilligers en is afhankelijk van derden (in geld, diensten en in goederen) om onze doelstellingen te realiseren.

Hospice Enschede

De meeste mensen sterven het liefste thuis. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk en kiest bijna iedereen voor een plek die daar zoveel mogelijk op lijkt. Die plek willen Hospice Enschede bieden. Ze willen een bijna-thuis-huis zijn met een duidelijk doel: om u als inwoner van Enschede, maar ook van daarbuiten, als onze bewoner te ontvangen in een comfortabele en gastvrije omgeving met het best mogelijke comfort. Een plek waar u zich helemaal thuis voelt, en waar uw naasten altijd welkom zijn. Omdat u in het hospice terecht kunt als u, volgens uw behandelend arts, nog slechts korte tijd te leven heeft, is alle zorg en aandacht erop gericht om het u in die tijd zo draaglijk en comfortabel mogelijk te maken. Uw naasten kunnen – meestal samen met uw huisarts – de zorg voortzetten, ondersteund door onze verpleegkundigen en zeer toegewijde vrijwilligers.

Bike Works

Alifa Bike Works richt zich met name op ‘straatjongeren’ die vaak, door verschillende omstandigheden, een doel of diploma missen. Door deze jongeren in de fietsenwerkplaats aan het werk te zetten, wordt hen niet alleen een doel geven maar kunnen ze een vak leren en tegelijk met wijkbewoners in contact komen.


"Eerst wordt ze vakkennis bijgebracht, later kunnen ze geld verdienen. Iedereen heeft een andere reden om hier te komen. De één wil geld verdienen, een ander komt vanwege een slechte thuissituatie."


"We zijn er voor iedereen. Fietsen repareren is geen hoofddoel Dat is alleen maar een middel om in contact te komen. Straatjongeren willen wel werken, maar zijn sociaal onhandig. Bike Works is niet te vergelijken met reguliere fietsenmakers. Iemand die weinig te besteden heeft kan hier zijn fiets brengen. Maar dan moet je wel iets terugdoen. Als je niet technisch bent, dan kun je komen schoonmaken. Op die manier worden tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis reparaties aangeboden. Jongeren moeten leren werken voor hun geld, verantwoordelijkheid leren nemen."  

Humanitas Enschede

Hulp van Humanitas is gratis en altijd in de buurt.


Humanitas heeft ruim tachtig afdelingen door het hele land waaronder Enschede. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging.


Ze bieden op heel veel gebieden hulp en ondersteuning met behulp van een groot team vrijwilligers en investeert daarom ook in de kwaliteit en ontwikkeling van hun vrijwilligers. Ze vinden het belangrijk om vrijwilligers goed voor te bereiden en te begeleiden want voor Humanitas is het allerbelangrijkst; dat de deelnemers kunnen zeggen:

'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.'

MST Vrijwilligers

In MST staat de patiënt centraal. Om het verblijf van patiënten zo aangenaam mogelijk te maken, zijn vrijwilligers onmisbaar. Elke dag zetten vele vrijwilligers zich in Medisch Spectrum Twente in en in afgelopen jaar meer dan ooit!


De vrijwilligers (actief via UVV Enschede ) helpen bij het brengen en halen van de patiënten naar de kerkdienst of communie. Wanneer ouders een bezoek aan een polikliniek brengen, bestaat de mogelijkheid om kinderen tot 10 jaar naar de kinderopvang te brengen waar vrijwilligers aanwezig om de kinderen op te vangen en op een gezellige manier bezig te houden en te verzorgen, zodat de ouders met een gerust hart naar de afspraak kunnen gaan. Ook begeleid de vrijwilliger ouder en kind naar en van de operatiekamer. De verpleegkundige doet de medische overdracht, waarna de vrijwilliger zorg draagt voor een ontspannen sfeer in afwachting van de geplande ingreep. De vrijwilligers ontvangen en begeleiden patiënten, bieden ondersteuning bij diverse informatiebijeenkomsten, draagt zorg voor het up-to-date houden van de tijdschriften op de poliklinieken of voorziet patiënten van nieuwe tijdschriften om hun tijd te veraangenamen.

Stemmen, hoe ging dat?

Per e-mail adres kon er slechts één stem worden uitgebracht! Om zo veel mogelijk stemmen te werven voor uw favoriet, kon u deze pagina delen, of één van de berichten die wij, als M-Pact op social media en nieuwsbrieven geplaatst hebben en daar is heel veel gebruik van gemaakt! Nog niet eerder hebben de Enschedeërs zo fanatiek gestemd op de genomineerden voor de Enschedese Vrijwilligersprijs!


Alle zeven genomineerden worden door M-Pact zelf ook aangemeld voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2021 en de Allerhande Vrijwilligersprijs 2021. (Dus die hebben ze al binnen!) 


HET STEMMEN IS INMIDDELS GESLOTEN!

Er kan dus niet meer gestemd worden.


De winnaar is op 7 december bekend gemaakt tijdens de Nationale dag van de Vrijwilliger 2020! De eerste, tweede en derde prijswinnaars hebben een prijs ontvangen van de Gemeente Enschede.


VAN HARTE GEFELICITEERD!


Team M-Pact

Dit zijn de winnaars van 2019:

"Smileyveld Stroinkslanden"

Vrijwilligers zijn toppers en mogen best eens in het zonnetje gezet worden. Daarom organiseert M-Pact elk jaar, op 7 december tijdens de Nationale Vrijwilligersdag, de "dag voor de vrijwilliger". Deze dag bestaat uit een middag met een erg leuk en dynamisch programma voor de Enschedese vrijwilligers. Tijdens dit programma wordt ook de Enschedese Vrijwilligersprijs uitgereikt!


Ook in 2020 zal M-Pact in samenwerking met Gemeente Enschede er een memorabele dag van maken al zal deze er, vanwege de corona-maatregelen, anders uitzien dan in de voorgaande jaren. Binnenkort zal bekend gemaakt worden op welke manier er een invulling gegeven gaat worden aan deze jaarlijkse dag om alle vrijwilligers in Enschede in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet. Want ongeacht welk vrijwilligerswerk dat u doet; u bent stuk voor stuk 'toppers'!


Foto: Prijswinnaars 2019 "Smileyveld Stroinkslanden"