Skip Sidebar

Over ons

Home-Start Gezinsondersteuning Enschede

We zijn er voor:
- Gezinnen met kinderen tot 14 jaar ( Home-Start)
- Gezinnen waar jeugdhulpverlening bij betrokken is (Wel Thuis)
- Zwangeren en ouders met ...

Gender gelijkheidKinderen & JongerenBuurt & omgeving
Deel
Humanitas Gezinsondersteuning zoekt ervaren ouders!

Humanitas Gezinsondersteuning zoekt ervaren ouders!

Structureel werk · 1–3 uur/week
Enschede, Overijssel, Nederland
Sociaal contact
Gender gelijkheidKinderen & JongerenBuurt & omgeving
Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Humanitas Twente Gezinsondersteuning
#22728
Scan me of ga naar www.m-pact.nl/o/Humanitas2/activiteiten/Humanitas-Gezinsondersteuning-zoekt-ervaren-ouders/22728 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Wij zoeken ervaren opvoeders om andere ouders weer in hun kracht te zetten!

Uitgebreide omschrijving

Humanitas Gezinsondersteuning zoekt ervaren ouders!

 

Humanitas Gezinsondersteuning is er voor gezinnen die bijvoorbeeld graag meer sociale contacten zouden willen hebben omdat ze zich eenzaam voelen of hulp nodig hebben bij vragen over het opvoeden van hun kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar.

 

De vrijwilligers die wij zoeken hebben zelf ruime ervaring in het opvoeden van (hun eigen) kinderen, zijn open, luisteren goed, tonen initiatief en staan zelf stabiel in het leven. Je bent er als vrijwilliger voor de positieve aandacht, om op die manier een moeder of vader weer in zijn of haar eigen kracht zetten.

 

Een vrijwilliger is geen hulpverlener of degene die de problemen oplost. Dat vinden ouders in de praktijk het fijnst, dat een vrijwilliger een ‘gewoon’ iemand is, zoals een goede buurvrouw. Van tevoren krijg je een basistraining van 2 dagen. Vervolgens wordt je in overleg aan een gezin gekoppeld bij jou in de buurt, waarbij we rekening houden met de wensen van jou en die van het gezin. We hebben als uitgangspunt dat het voor beiden een goede, leuke en zinvolle tijdsbesteding moet zijn. We gaan dan uit van 1x per week een bezoek gedurende ongeveer een jaar. Je kunt bij vragen of onverwachtse situaties altijd terugvallen op jouw coördinator en er zijn jaarlijks meerdere intervisies en themabijeenkomsten.

 


Een aantal voorbeelden waarbij er een vrijwilligster is ingezet:


·       Een moeder heeft kindje van 2 jaar en is net bevallen van een tweeling. Moeder heeft het gevoel dat ze overleefd. De vrijwilligster, die zelf ooit een drieling heeft gekregen, komt wekelijks. De moeder leert haar aandacht verdelen en ook echt even tijd nemen voor 1 kind of even tijd nemen voor zichzelf. Ook deze moeder geeft aan dat juist dat stukje herkenning, vanuit eigen situatie, en erkenning dat het even mag zijn zoals het is zo steunend en helpend is. Een uitspraak van deze moeder is: Ze begrijpt me en na en paar bezoekjes was er al zoveel meer rust in ons gezin!


·       Een jonge moeder wil graag een luisterend oor, iemand die met haar en de kinderen leuke dingen doet om het contact tussen haar en de kinderen te verbeteren. De vrijwilligster gaat met moeder en de kinderen naar de bieb, ze halen boekjes, gaan samen lezen met een glaasje drinken en een koekje of gaan naar een ontmoetingsgroep waar moeder ook in contact komt met andere moeders waar ze mogelijk een leuke klik mee heeft en een eigen netwerk mee opbouwt. Moeder en kinderen genieten van deze momenten.

 

Denk je dat bovenstaande bij je past? Dan hoor ik graag van je.


*in de praktijk blijkt dat het vaak moeders zijn die graag ondersteuning willen en dan ook het liefst van een andere moeder. Af en toe zit er ook een vader tussen en die vinden het vaak fijn om met een andere vader te kunnen sparren.

 

Wat wij vrijwilligers aanbieden

💸 Vrijwilligersvergoeding🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Enschede Activiteiten > Humanitas Twente Gezinsondersteuning > Humanitas Gezinsondersteuning zoekt ervaren ouders!

Over Humanitas Twente Gezinsondersteuning

Home-Start Gezinsondersteuning Enschede

We zijn er voor:
- Gezinnen met kinderen tot 14 jaar ( Home-Start)
- Gezinnen waar jeugdhulpverlening bij betrokken is (Wel Thuis)
- Zwangeren en ouders met kinderen tot 1 jaar in Enschede tot 4 jaar in Hengelo (Mammacafé)

Wat we doen:
Onze ervaren en getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor, delen hun eigen ervaring als opvoeder, ondersteunen met praktische hulp of ontlasten de ouder door iets met de kinderen te ondernemen. Zij komen een keer per week bij het gezin thuis voor de duur van ongeveer een jaar.

Wat willen we bereiken:
Dat ouders weer terug komen in hun kracht en van daaruit een positief opvoedklimaat kunnen bieden waarin de kinderen zich kunnen ontwikkelen. Daarnaast willen we ook grotere problemen voorkomen door preventieve inzet van een vrijwilliger.

De waarde van onze ondersteuning:
Wetenschappelijk onderzoek naar Home-Start heeft aangetoond dat het welzijn van ouders stijgt, zijn meer positief opvoedgedrag laten zien en het gedrag van de kinderen positief verandert. Deze verbeteringen zijn blijvend op de lange termijn.
Onderzoek door van Montfoort naar Wel Thuis laat zien dat er meer rust in een gezin is, er een betere opvoedsituatie ontstaat en ouders actiever worden.