Enschede voor elkaar

Iedereen heeft iemand nodig!

Of je nu een maatje zoekt of wil zijn, je buurman of buurvrouw wil helpen, vluchtelingen wil ondersteunen, een luisterend oor wil bieden, een schouder om op te leunen of gewoon iemand om mee te praten...samen kunnen we zo veel meer (aan)!

Burenhulp

Maatjes Enschede

Ik wil MAATJE worden!

Wil jij graag anderen helpen? Heb je tijd, geduld, kennis en kunde om te delen? Bekijk hier dan de verschillende MAATJES Projecten.


Zoek je een MAATJE?

Neem dan contact met M-Pact op. Wij gaan samen met jou kijken bij welke organisaties er mogelijkheden zijn voor jou.

Hulp vinden of bieden

Hulpvragen kunnen uiteenlopen van vragen over vervoer, klusjes in en rond huis, financieel, hulp bij opvoeden, privésituaties, mantelzorg en meer.


Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder een aantal organisaties en initiatieven op een rijtje gezet die je mogelijk verder kunnen helpen.

Hulp bij eenzaamheid

In een overvolle wereld lijkt het haast onmogelijk dat je je 'eenzaam kan voelen' en toch kan iedereen zich lange of korte periodes in zijn leven eenzaam voelen. Dat is heel vervelend!


Gelukkig zijn er verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan.

Vrijwilligerspool

Iedereen kan zich inschrijven voor deze vrijwilligerspool, of je nu 1 uur per jaar tijd hebt of wellicht vaker.


Hoe meer vrijwilligers zich inschrijven hoe meer en beter vrijwilligers organisaties jouw kunnen benaderen voor een passende vrijwilligers functie.

Maatjes GEZOCHT!

Ertoe doen als maatje, dóet wat met je!

Er zijn voor iemand als maatje, geeft je het gevoel dat je ertoe doet. 


Er zijn wandelmaatjes, leesmaatjes, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, huiswerkmaatjes, sportmaatjes. En nog veel meer. Maatjes die langskomen om te kletsen en koffie te drinken. Maatjes die helpen, advies geven of meegaan naar moeilijke dingen. Maatjes die anderen laten lachen. Want plezier en persoonlijk contact staan voorop.


Als maatje maak je iemand anders (en je eigen) leven leuker!


Wil jij er zijn voor een ander? 

Meld je aan, want iedereen verdient een maatje. 

Ertoe doen als maatje, dóet wat met je

Ik zoek jou

Jij vindt mij

Vrijwilligster voor koffie-uurtje
Structureel werk · 1–2 uur/week · Start vanaf 3 sep 2023
Enschede
Vrijwilligster voor koffie-uurtje
SIVE is het Infopunt Vrouw en Welzijn. Dit is een plek waar vrouwen terecht kunnen met vragen over geld, werk, opleiding en zorg. Geplaatst door SIVE
Bezoekvrijwilliger  m/v  E83
Structureel werk · 1-2 uur/maand
Enschede
Bezoekvrijwilliger m/v E83
Activiteiten ondernemen met een 60-jarige vrouw, bv een terrasje pakken, winkelen of fietsen.Geplaatst door Twentse Zorgcentra, de
Vrijwilliger voor verschillende activiteiten M/V   E81
Structureel werk · 1–2 uur/week
Enschede
Vrijwilliger voor verschillende activiteiten M/V E81
Boerderijpad 5 zoekt een leuke vrijwilliger die activiteiten wil ondernemen zoals wandelen, fietsen, zwemmen maar ook activiteiten bezoeken op het terrein.Geplaatst door Twentse Zorgcentra, de
SPOED!  Dierenbuddy gezocht Glanerbrug (Enschede)
Structureel werk · 2–3 uur/week
Enschede
SPOED! Dierenbuddy gezocht Glanerbrug (Enschede)
Wij zijn dringend op zoek naar een Dierenbuddy die wat tijd over heeft om twee hele lieve hondjes uit te laten. Het baasje zelf lukt dit niet meer. Geplaatst door Dierenbuddy - Dierenbescherming
Vrijwilliger om samen met cliënt uitstapjes te maken E80
Structureel werk · 1-2 uur/maand
Enschede
Vrijwilliger om samen met cliënt uitstapjes te maken E80
In het weekend, 1 keer in de 4 weken een uitstapje maken met een 50-jarige vrouw met een matig verstandelijke beperking.Geplaatst door Twentse Zorgcentra, de
Maatje/Bezoekvrijwilliger E79
Structureel werk · 1-3 uur/maand
Enschede
Maatje/Bezoekvrijwilliger E79
1 keer per maand (in het laatste weekend) leuke dingen ondernemen zoals gezellig kletsen, koffie drinken, wandelen en/of fietsen met een 50-jarige vrouw.Geplaatst door Twentse Zorgcentra, de

Het begint bij taal

Taalcoaching hét middel is voor de 600.000 nieuwkomers in Nederland die de taal willen oefenen. In de video van 'Het begint met taal' komen de verschillende vormen van taalcoaching aan bod, wordt duidelijk wat het oplevert voor nieuwkomers, laten we zien wat je als vrijwilliger moet kunnen en...hoe leuk het is. 


De video Taalcoaching is speciaal voor iedereen die overweegt om taalvrijwilliger of taalmaatje te worden, maar ook voor nieuwkomers die nog niet precies weten wat taalcoaching is.


Er zijn dan ook twee versies van de video; voor nieuwkomers en voor vrijwilligers. 


Wil je meer informatie over taal leren, taal coaching, taalmaatjes en taalcafé's? Kijk dan op de website van het Huis voor Taal & Meedoen of kom langs.


Het Huis voor Taal & Meedoen is elke werkdag geopend tussen 10:00 en 15:00 uur in de Openbare Bibliotheek van Enschede.

Helpen bij de noodopvang

Elk beetje helpt!

Enschede heeft op het moment meerdere locaties waar vluchtelingen worden opgevangen. Zowel mannen als vrouwen met kinderen. Mensen die uit een heel nare situatie komen, alles hebben moeten achterlaten en op de vlucht zijn.


Voorlopig hebben ze een veilige plek gevonden waar ze kunnen eten, slapen en verblijven tot er voor hen een betere oplossing gevonden is.


Wil jij helpen?

Bij de noodopvang centra zijn meerdere helpende handen hard nodig voor bijvoorbeeld de maaltijd uitgiften en andere practische zaken.