Enschede voor elkaar

Iedereen heeft iemand nodig!

Of je nu een maatje zoekt of wil zijn, je buurman of buurvrouw wil helpen, vluchtelingen wil ondersteunen, een luisterend oor wil bieden, een schouder om op te leunen of gewoon iemand om mee te praten...samen kunnen we zo veel meer (aan)!

Maatjes Enschede

Ik wil MAATJE worden!

Wil jij graag anderen helpen? Heb je tijd, geduld, kennis en kunde om te delen? Bekijk hier dan de verschillende MAATJES Projecten.


Zoek je een MAATJE?

Neem dan contact met M-Pact op. Wij gaan samen met jou kijken bij welke organisaties er mogelijkheden zijn voor jou.

Hulp dichtbij

Hulpvragen kunnen uiteenlopen van vragen over vervoer, klusjes in en rond huis, financieel, hulp bij opvoeden, privésituaties, eenzaamheid en meer.


Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder een aantal organisaties en initiatieven op een rijtje gezet die je mogelijk verder kunnen helpen.

Hulp bij eenzaamheid

In een overvolle wereld lijkt het haast onmogelijk dat je je 'eenzaam kan voelen' en toch kan iedereen zich lange of korte periodes in zijn leven eenzaam voelen. Dat is heel vervelend!


Gelukkig zijn er verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan.

Vrijwilligerspool

Iedereen kan zich inschrijven voor deze vrijwilligerspool, of je nu 1 uur per jaar tijd hebt of wellicht vaker.


Hoe meer vrijwilligers zich inschrijven hoe meer en beter vrijwilligers organisaties jouw kunnen benaderen voor een passende vrijwilligers functie.

Maatjes GEZOCHT!

Ertoe doen als maatje, dóet wat met je!

Er zijn voor iemand als maatje, geeft je het gevoel dat je ertoe doet. 


Er zijn wandelmaatjes, leesmaatjes, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, huiswerkmaatjes, sportmaatjes. En nog veel meer. Maatjes die langskomen om te kletsen en koffie te drinken. Maatjes die helpen, advies geven of meegaan naar moeilijke dingen. Maatjes die anderen laten lachen. Want plezier en persoonlijk contact staan voorop.


Als maatje maak je iemand anders (en je eigen) leven leuker!


Wil jij er zijn voor een ander? 

Meld je aan, want iedereen verdient een maatje. 

Ik zoek jou

Jij vindt mij

Taak
Enschede
Bedankt dat u zich aanmeldt als vrijwilliger!
Wilt u zich inzetten voor vluchtelingen uit Oekraïne en de gastgezinnen? Meldt u dan nu al aan als vrijwilliger!Geplaatst door NUTWENTE
Structureel werk · Flexibele uren
Enschede
Geef een helpende hand, als maatje van een vrouw bij Kadera
Vrouwen die bij Kadera wonen zouden het leuk vinden om samen met een maatje de Nederlandse taal te lerenGeplaatst door Kadera
Structureel werk · 1–2 uur/week
Enschede
Bezoekvrijwilliger (E71)
Activiteiten ondernemen met een 53 jarige vrouw en zo haar sociale netwerk vergroten door b.v. op pad te gaan of spelletjes te spelenGeplaatst door Twentse Zorgcentra, de
Structureel werk · 1–4 uur/week
Enschede
Verschillende activiteiten ondernemen met een gezellige jongedame, E72
Verschillende activiteiten ondernemen met een leuke jonge dame die geniet van aandacht krijgen en geniet van activiteiten zonder zelf altijd mee te doenGeplaatst door Twentse Zorgcentra, de
Structureel werk · 1–3 uur/week
Enschede
Vrijwilliger om met een jongeman op pad te gaan, E73
Functie-informatie:
T. is een 54 jarige man die graag actieve dingen onderneemt zoals wandelen of fietsen op een tandem of duo-fiets.
Geplaatst door Twentse Zorgcentra, de
Structureel werk · 2–6 uur/week
Enschede
Word MAATJE bij Kadera
Kadera is een organisatie die mensen opvangt die te maken hebben (gehad) met Huiselijk Geweld. Dit geldt voor mannen, vrouwen en kinderen. Geplaatst door MAATJES Platform ENSCHEDE

Het begint bij taal

Taalcoaching hét middel is voor de 600.000 nieuwkomers in Nederland die de taal willen oefenen. In de video van 'Het begint met taal' komen de verschillende vormen van taalcoaching aan bod, wordt duidelijk wat het oplevert voor nieuwkomers, laten we zien wat je als vrijwilliger moet kunnen en...hoe leuk het is. 


De video Taalcoaching is speciaal voor iedereen die overweegt om taalvrijwilliger of taalmaatje te worden, maar ook voor nieuwkomers die nog niet precies weten wat taalcoaching is.


Er zijn dan ook twee versies van de video; voor nieuwkomers en voor vrijwilligers. 


Wil je meer informatie over taal leren, taal coaching, taalmaatjes en taalcafé's? Kijk dan op de website van het Huis voor Taal & Meedoen of kom langs.


Het Huis voor Taal & Meedoen is elke werkdag geopend tussen 10:00 en 15:00 uur in de Openbare Bibliotheek van Enschede.

Helpen bij de noodopvang

Elk beetje helpt!

Enschede heeft op het moment meerdere locaties waar vluchtelingen worden opgevangen. Zowel mannen als vrouwen met kinderen. Mensen die uit een heel nare situatie komen, alles hebben moeten achterlaten en op de vlucht zijn.


Voorlopig hebben ze een veilige plek gevonden waar ze kunnen eten, slapen en verblijven tot er voor hen een betere oplossing gevonden is.


Wil jij helpen?

Bij de noodopvang centra zijn meerdere helpende handen hard nodig voor bijvoorbeeld de maaltijd uitgiften en andere practische zaken.