Vrijwilliger-Enschede-Anda

"Ik heb door vrijwilligerswerk zoveel contacten met anderen!"

Anda van den Toorn

Wat deed je voor je pensioen?

Ik heb 43 jaar als verloskundige gewerkt. Ik had mijn eigen praktijk en later werd dat een maatschap. Dat heb ik altijd met erg veel plezier en voldoening gedaan, maar het was ook hard werken. In 2019 ben ik met pensioen gegaan.


En nu doe je vrijwilligerswerk?

Zeker! Ik kan niet stilzitten. En dat wil ik ook niet. Ik wilde wel iets doen dat bij mij paste. Waar ik mijn kennis van de zorg bij kon gebruiken. Of gewoon iets wat ik leuk vind. Ik werk nu als vrijwilliger voor verschillende organisaties.

Kun je daar iets meer over vertellen? Waar ben je vrijwilliger en wat doe je daar?

Ik ben gastvrouw bij de Ronald McDonald huiskamer in het MST. Die huiskamer is een veilige rustige en huiselijke plek voor ouders, broertjes en zusjes van een ziek kind. Er zijn altijd twee vrijwilligers aanwezig om hen te helpen. Ik vind het fijn om er voor die mensen te kunnen zijn. Of het nou om even luisteren of schoonmaken gaat. Het hoort er allemaal bij. Tijdens mijn werk als verloskundige had ik regelmatig te maken met de afdeling neonatologie en de kinder-intensive-care. Ik weet dus waar de gasten het over hebben. Dat is fijn als ze hun verhaal willen doen.


Eén keer per twee weken ben ik gastvrouw op de Spoedeisende hulp in het MST. Ik ben er voor de patiënten door een praatje met ze te maken. Of iets te drinken te brengen als ze lang moeten wachten. Ik doe ook allerlei hand- en spandiensten, zoals bloed wegbrengen of een patiënt vervoeren. Het is vaak hectisch, maar dat vind ik juist leuk. Ik houd wel van een beetje reuring.


Ik ga ook één keer per jaar drie weken naar vakantiepark l’Accolade in Frankrijk. Dat is een vakantiepark dat volledig toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen daar samen met hun gezin vakantie vieren. Het park wordt gerund door vrijwilligers. Mijn man had MS en zat in een elektrische rolstoel. We hebben daar samen met onze kinderen jaarlijks een heerlijke vakantie gehad, juist omdat de mantelzorgers daar zo ontlast worden. Ik weet dus hoe fijn het is als er vrijwilligers zijn die de (zorg)taken overnemen. Het park heeft echt een bijzondere plek in mijn hart. Dus ik doe met alle liefde iets terug voor alle hulp die ik heb gekregen!


Daarnaast doe ik ook regelmatig korte vrijwilligersklussen. Als lid van een stembureau, als prikker bij de covidvaccinaties, in het theater.

 

Het vrijwilligerswerk bij l’Accolade heeft duidelijk een diepe persoonlijke betekenis voor je. Geldt dat ook voor je werk bij de Spoedeisende Hulp en de RmD huiskamer?

Ja en nee. Ik doe vrijwilligerswerk, omdat ik het leuk vind. Omdat ik het fijn vind om iets voor anderen te doen. Ik doe het ook om invulling van mijn dagen te hebben. Ik wil bezig blijven. Als ik stil thuis zou gaan zitten, zou het niet goed met me gaan. Door het vrijwilligerswerk blijf ik in beweging en dat helpt om gezond te blijven. Het zorgt ook dat ik een ritme houd. Of zoals mijn kinderen en kleinkinderen zeggen: “Oma is altijd de hort op!” Ik vind het heerlijk!

Maar het belangrijkste zijn de sociale contacten. Ik heb door het vrijwilligerswerk zo veel leuke contacten met anderen. Of je nou alleen werkt of samen, maakt niet uit. Ik help anderen door contact te maken, maar ze helpen mij andersom ook. Dat contact zou ik niet willen missen!


Voel je je als vrijwilliger gewaardeerd?

Zeker! De mensen die ik help, zijn dankbaar. Of ik zie ze genieten. Wat wil je nog meer?! Daarnaast zorgen de organisaties voor kerstbijeenkomsten, lunches en uitjes naar het theater. Dat zijn fijne extraatjes. Ik ben natuurlijk geen vrijwilliger voor die uitjes, maar die waardering is wel héél fijn. En het is leuk om dan andere vrijwilligers te ontmoeten.


Wat zou je tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

DOEN!! Zoek wel iets dat bij jou past. Wat maakt niet uit, als je het zelf maar leuk vindt.

Eigenlijk durf ik het bijna niet te zeggen, want het kan mensen afschrikken. Maar vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Ik weet zeker dat als je iets doet wat je leuk vindt, dat het dan niet uitmaakt. Als vrijwilliger wordt er op je gerekend. Kun je niet op een vast moment in de week? Zoek dan iets eenmaligs of een kort project. Alle hulp is welkom! En het is gewoon leuk. Een beetje reuring in je leven is toch leuk!