Voor organisaties

Werk jij met vrijwilligers? Dan vind je alle informatie die je als organisatie nodig hebt bij ons.

Vragen over het werven van vrijwilligers, of kun je tips gebruiken over het beleid rondom de vrijwilligers in jouw organisatie? Dan ben je bij ons op de juiste plek.


Bij ons vind je alle laatste informatie over het werven van vrijwilligers, het waarderen van je vrijwilligers, maar ook welke verzekeringen er nodig zijn of hoe je zorgt voor sociale veiligheid!

Hartjes voor de organisatie

Inspiratiesessie voor organisaties

Vinden en binden van vrijwilligers 

Vrijwilligersorganisaties kunnen alleen bestaan als er voldoende vrijwilligers zijn. Dat is in deze tijd vaak niet zo makkelijk, maar het kan wel!  

 

Om te bouwen aan een vitale vrijwilligersorganisatie is het nodig om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vraag waarom en hoe mensen vrijwilliger willen worden en blijven. Als je daar inzicht in hebt, is het veel makkelijker om vrijwilligers te werven en behouden. 

 

Inspirerende avond 

Om jouw organisatie daar inzicht in te geven, organiseren we - een samenwerking tussen M-Pact, Sportaal en Cultuur in Enschede - een gratis inspiratiesessie op woensdagavond 24 april bij Prismare. 

 

We beginnen de avond met onze burgemeester Roelof Bleker. We zijn vereerd dat we hem welkom mogen heten! Hij zal ons kort vertellen waarom hij vrijwilligerswerk doet en wat het hem heeft gebracht. 

 

Vervolgens zal David Wijnperle het woord krijgen. Hij heeft vrijwel zijn hele werkzame leven met en voor vrijwilligers gewerkt. Sinds 2007 werkt hij als trainer en adviseur voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen vanuit zijn bedrijf Doeldenker. 

 

Hij vertelt vanuit ervaring en theorie over de redenen van mensen om vrijwilligerswerk te doen. Vervolgens gaan we ook aan de slag! Hij daagt de aanwezigen uit om na te denken hoe je je eigen organisatie aantrekkelijker kunnen maken. Na afloop van de inspiratiesessie ga je naar huis met minimaal één idee om meer vrijwillige energie te laten stromen in jouw organisatie. 

 

Aan het einde van de avond vertellen we hoe je als organisatie verder kunt gaan met dit thema, als je dat wilt. We zullen namelijk verdere ondersteuning bieden gedurende 2024. 

 

Meld je aan

Datum en locatie 

Datum: woensdag 24 april 

Tijd: 20.00 – 21.30 u (inloop vanaf 19.30 u) 

Locatie: theaterzaal Prismare – Roomweg 167d 

 

Aanmelden 

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos voor Enschedese organisaties die werken met vrijwilligers.

Het is een voorwaarde om met minimaal 2 en maximaal 4 personen per organisatie aanwezig te zijn. Aanmelden is wel verplicht, en kan tot uiterlijk 17 april.  

Hier vind je het aanmeldformulier

  

 

Uitgelicht

Thema Sociale Veiligheid

Een veilige omgeving is voor iedereen! Dus ook tijdens het doen van vrijwilligerswerk. De plek, de mensen met wie je omgaat… Allemaal heeft het te maken met sociale veiligheid. Maar wie is daar verantwoordelijk voor? Wat doe je als het onveilig blijkt te zijn? En hoe zorg je ervoor dat veilig blijft?

In deze simpele en korte video, wordt alvast uitgelegd wat sociale veiligheid eigenlijk is

Vind vrijwilligers in 4 stappen

Zelf aan de slag

Maak een account aan

Maak een account aan om te beginnen

Maak een organisatiepagina aan

Maak een pagina aan voor jouw organisatie waar je vrijwilligerswerk kunt aanbieden.

Maak een vacature aan

Maak direct een vrijwilligersvacature aan en vind in korte tijd vrijwilligers!

Zoek actief vrijwilligers

Vind ook vrijwilligers via de vrijwilligerspool

Advies

M.b.t vrijwilligersbeleid

Het werken met vrijwilligers is een vak apart. Zeker in een tijd waarin vrijwilligers vaker kiezen om zich niet langdurig met een organisatie te verbinden, is het belangrijk om het maken en uitvoeren van vrijwilligersbeleid in de vingers te krijgen. Als organisatie kun je veel baat hebben bij een goed vrijwilligersbeleid.

Vrouw die beleid uitstippelt

Vrijwilligersvergoeding 2024

De maximale hoogte van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding gaat in 2024 omhoog van € 1.900,- naar € 2.100,- per jaar. Daarmee stijgt ook het maandbedrag van € 190,- naar € 210,- per maand.

De regeling is bedoeld om met minimale administratie organisaties in staat te stellen vrijwilligers belastingvrij tegemoet te komen in de kosten die vrijwilligers maken voor hun vrijwilligerswerk.


CBS heeft in 2021 onderzocht dat ruim tweederde van de vrijwilligers helemaal geen vergoeding ontvangt. Een klein deel (14%) ontvangt een vergoeding in natura, 8% ontvangt een vergoeding op basis van de werkelijk gemaakte kosten, 5% ontvangt een vast bedrag per maand en 1% ontvangt de maximale vrijwilligersvergoeding.

Je krijgt op de website één overzichtelijke werkplek

Zelf alles in een handomdraai regelen