Vrijwilligersbeleid

Het werken met vrijwilligers is een vak apart. Zeker in een tijd waarin vrijwilligers vaker kiezen om zich niet langdurig met een organisatie te verbinden, is het belangrijk om het maken en uitvoeren van vrijwilligersbeleid in de vingers te krijgen. Als organisatie kun je veel baat hebben bij een goed vrijwilligersbeleid.


Op deze pagina vind je alle informatie die jij nodig zou kunnen hebben voor jouw vrijwilligers. Je vindt hier verschillende downloads, voorbeelden en tips over hoe je jouw vrijwilligersbeleid goed kunt vormgeven.

Afgevinkte checklist

Checklist voor de opzet van een vrijwilligersbeleid.

Gebruik onze checklist voor het opzetten en ontwikkelen van jouw vrijwilligersbeleid.

De checklist is te gebruiken voor de opzet en het ontwikkelen van een vrijwilligersbeleid. Je kunt hier ook onderdelen uit halen om jouw vrijwilligersbeleid verder aan te scherpen.

Neem alle vragen goed door en bespreek ze met elkaar. Hierdoor ontstaat een duidelijk beeld hoe het vrijwilligerswerk binnen de eigen organisatie wil vorm kan worden gegeven.

Vervolgens kunnen alle onderwerpen, of een aantal onderdelen, vertaald worden naar een concreet beschreven vrijwilligersbeleid.

Vrijwilligersovereenkomst

Het is erg verstandig om een vrijwilligersovereenkomst te hebben. Hierin staan de afspraken over werkdagen, eventuele vergoeding, maar hierin vermeld je ook de verzekeringen die wel/niet hebt voor jouw vrijwilligers.


Hieronder vind je een voorbeeldovereenkomst die je zelf kunt aanpassen naar jouw organisatie en situatie.

Vrouw zet handtekening op een papier of contract

Wet, Regelgeving en Verzekeringen

Wet & Regelgeving

Wanneer je als maatschappelijke organisatie werkt met vrijwilligers heb je te maken met diverse wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de AVG of sociale veiligheid.

Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Verzekeringen

Het kan zomaar gebeuren: Een vrijwilliger krijgt tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie te maken met schade, diefstal of vernieling van eigendommen. Is jouw vrijwilliger goed verzekerd? Is jouw organisatie goed verzekerd en hoe ga je er als organisatie mee om?

Goed Geregeld Keurmerk

Het Goed Geregeld Keurmerk is een landelijk keurmerk dat wordt uitgegeven door de NOV.


Meer informatie over hoe jij dit keurmerk ook kunt krijgen volgt binnenkort!