Post | september 2021 | Nieuws | 5 min lezen

Khadija Amrani

Khadija Amrani, sociaal ondernemer, m-pact

KENNISMAKING MET DE NIEUWE 'SOCIAAL ONDERNEMER' VAN M-PACT

[Door: Marijke Tetteroo]


“Mensen zelfvertrouwen geven, zodat ze zelf verder kunnen. Daar gaat het om!”


Khadija Amrani is sinds 1 juni 2021 de nieuwe sociaal ondernemer bij M-Pact. “Ik zet me er altijd al voor in om te zorgen dat mensen hun plekje vinden en/of mee kunnen doen in de samenleving. Dat kan ik nu bij M-Pact dubbel en dwars doen. Ik houd er ook van om mijzelf uit te dagen en om nieuwe dingen te leren. Dus ik ben enthousiast aan dit nieuwe avontuur begonnen.”


Onlangs heeft u in deze krant kunnen lezen over Lily Hartmans, die na ruim 9 jaar stopt als sociaal ondernemer bij M-Pact. Lily stelde Khadija toen al kort voor: “Ik vind Khadija fantastisch! Ze is een hele warme en betrokken persoon. Ze heeft ook veel kennis en een groot netwerk in Enschede, dus dat gaat helemaal goed komen.” Khadija is inmiddels al even aan het werk als sociaal ondernemer. Tijd dus om kennis met haar te maken.


Thuis is Enschede

“Ik ben geboren en getogen in Enschede en ik woon er nog steeds met veel plezier. Mijn ouders zijn in de jaren ’60 als gastarbeiders uit Marokko hierheen gekomen. Mijn vader heeft toen in de textielindustrie gewerkt. Ik voel me echt thuis in Enschede. Het is een prachtige stad! En ik ben een echte Tukker,” vertelt Khadija enthousiast.

“In september 1999 ben ik begonnen met werken. Ik studeerde toen ‘Bedrijfsadministratie’ en zocht een stageplaats. Dat lukte niet en toen stelde iemand voor om in de vrijwilligersvacaturebank te kijken. Zo kwam ik toen bij SIVE terecht.”


“Oh, jij bent SIVE!”

Khadija is vervolgens als stagiaire bij SIVE aan de slag gegaan. “Het was toen nog een hele andere organisatie dan nu. Het bestond uit drie organisaties, die samen onder één naam werkten. Ik hield me daar vooral bezig met de financiën. Iedere organisatie had zijn eigen kasboek (zo groot als je bureau) waar ik met de hand en met een rekenmachine de boekhouding in moest doen.” Khadija beeldt kasboeken uit terwijl ze verder vertelt. “Dat was een uitdaging! Maar wel een leuke.

Na een half jaar kreeg ik bij SIVE een vaste baan aangeboden en heb ik daar tot mei 2016 met veel plezier gewerkt. En ik heb er van alles gedaan. Ik kreeg ook veel vrijheid om mijzelf en de organisatie verder te ontwikkelen. Zo rolde ik steeds meer in bestuursfuncties en het inhoudelijk vormgeven van het beleid. Ik ben daarom ook een opleiding bestuurskunde gaan doen. Na verloop van tijd was ik zo met SIVE vervlochten dat mensen steeds vaker zeiden: “Oh, jij ben SIVE!” Dat was van hen natuurlijk goed bedoeld, maar het was natuurlijk niet mijn bedoeling. Ik voelde en zag het ook niet zo. Ik werd rond die tijd ook 40 en merkte dat er wat begon te kriebelen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging.”


Solliciteren, hoe doe je dat?

Khadija: “Ik moest toen voor het eerst van mijn leven echt solliciteren. Maar hoe doe je dat? Ik vond het echt spannend. Ik heb toen bij Humanitas gesolliciteerd en ook bij het COA. En toen nam M-Pact contact op! Ik had in mijn werk bij SIVE al veel samen gewerkt met M-Pact en zij hadden gehoord dat ik op zoek was naar iets anders. Het werk bij het COA met vluchtelingen trok me erg aan, maar toen bleek ik dat dat bij M-Pact ook kon doen, was het gauw geregeld.”


Doe Mee in Enschede

Khadija ging als coördinator Asiel & Integratie aan de slag. “In die tijd bereikte de vluchtelingencrisis vanuit Syrië een piek. Vanuit de overheid werden allerlei plannen bedacht. M-Pact ging daar een grote rol inspelen. Ik begon op 1 juni en op 18 juni werd de noodopvang geopend. Of we dus even in twee weken een activiteitenprogramma wilden opzetten. En dat is gelukt.

Er wilden ook veel vrijwilligers helpen. Zo konden we iedere dag taalles verzorgen. Bijvoorbeeld om te leren hoe je boodschappen kunt doen. Sportclub Enschede organiseerde allerlei activiteiten waar mensen hun energie in kwijt konden. Voor de dames organiseerden we make-upavonden en voor de kinderen een summerschool. Na drie maanden moest de noodopvang weer dicht. Op zich goed, want het was echt voor nood. Maar ja wat dan wel?!


M-Pact heeft toen het programma ‘Doe Mee in Enschede’ ontwikkeld. Dat is een programma voor statushouders waarin ze in 24 weken leren ‘hoe ze mee kunnen doen’. Er zijn acht thema’s, zoals kennismaken met de stad en kennismaken met je wijk. Hoe moet je bijvoorbeeld afval scheiden? Als je uit een andere cultuur komt, is dat echt wennen!” lacht Khadija. “Het bijzondere aan het programma is dat we het niet alleen voor statushouders kunnen gebruiken, maar ook voor andere groepen om ze te begeleiden in Enschede of om aan de slag te gaan.”


Sociaal Ondernemer

“Eind 2020 gaf Lily Hartmans aan fulltime in haar eigen bedrijf aan de slag te willen gaan. Logisch natuurlijk, maar iedereen bij M-Pact dacht: ‘NEE’!” knipoogt Khadija. Het bestuur besloot om de vacature eerst intern uit te zetten. Bij Khadija begon er iets te kriebelen. “De laatste jaren had ik veel geleerd op het gebied van wetten en verschillende doelgroepen. En een nieuwe uitdaging was ook wel leuk. Maar ja, als ik dit ga doen verandert mijn relatie met mij collega’s ook. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd en ben ik het geworden. Het is nog best wennen, maar alle collega’s steunen me volledig. Dat is heel bijzonder. Lily is op de achtergrond nog aanwezig voor vragen en een goede overdracht. Die hulplijn is heel fijn! Ik ben nu anderhalve maand bezig. Dat gaat goed, maar het is fijn om de zomer te hebben om alles uit te zoeken en op te bouwen. Dan gaan we na de zomer in het nieuwe seizoen weer vol van start. Hopelijk zonder al te veel coronamaatregelen.”


M-Pact als ‘VVV-loket

Khadija: “Lily heeft samen met alle collega’s M-Pact goed op de kaart gezet. We zijn een verbindende factor in Enschede. En daar gaat het om! Mensen verbinden, ondersteunen, begeleiden en activeren. We zijn er voor alle bewoners, die mee willen doen in Enschede. Of dat nou is door wat meer Nederlands te leren of door als vrijwilliger koffie te drinken met oudere bewoners in hun buurt. Alles kan en wij kunnen én willen daarbij helpen. Ik merk helaas nog wel regelmatig dat mensen nog niet goed weten wat M-Pact is. Ze denken vaak dat we of Nederlandse les geven óf de volksuniversiteit zijn óf een vacaturebank.


Logisch, want we zijn nog vrij nieuw en we doen het allemaal. Eigenlijk kun je ons zien als een soort VVV-loket waar je terecht kunt met alle vragen die over ‘meedoen’ gaan. En we zijn er zowel voor inwoners die iets willen doen voor een ander als voor bedrijven, die iets met vrijwilligers willen doen. Men ziet ons vaak als concurrent, maar dat zijn we juist niet. Wij zijn er om te ondersteunen, bijvoorbeeld door te helpen met de juridische kant of door het verzorgen van deskundigheidsbevordering.Kortom na de zomervakantie gaan we er met veel plezier weer tegen aan om mensen te ondersteunen en zelfvertrouwen te geven. Want iedereen is welkom om mee te doen en wij ondersteunen je daar graag bij!”Deel blogpost