Op dinsdag 5 oktober was het zover: de Music Moves D-Day. De deelnemers hebben zes weken keihard gewerkt om een dag te organiseren vol muzikale activiteiten voor bijzondere doelgroepen, die een beetje extra aandacht verdienen. En als afsluiter was er natuurlijk een feest voor alle betrokkenen. Een terugblik.
De afgelopen maanden hebben in Enschede 25 jongeren meegedaan aan het project Music Moves. Voor sommigen was het een stage, voor anderen een invulling van hun Maatschappelijke Diensttijd. Maar allemaal hebben ze iets met muziek en willen ze zich inzetten voor een ander. De jongeren werden m.b.v. trainingen in zes weken klaargestoomd om hun eigen muziekevent of muziekchallenge te organiseren voor een kwetsbare doelgroep. En Music Moves niet alleen Enschede. Dit jaar doen in totaal 400 jongeren mee verdeeld over Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Deventer én Enschede. In Enschede werd Music Moves georganiseerd door SimoneTijans (Saxion), Jamin Dubbink (M-Pact) en Reinoud Beimers (Oprichter Music Moves enregiomanager Overijssel).
De ochtend op 5 oktober werd afgetrapt in theater De Kleine Willem. Arjan Zemann, directeur van de academie Mens & Maatschappij: “Ik ben supertrots dat het gelukt is. We zijn misschien wel twee jaar bezig geweest om dit project voor elkaar te krijgen, maar nu staat er iets geweldigs. Samen maken we vandaag een betekenisvolle dag voor iedereen! Het is fijn dat veel studenten van de opleiding Social Work vandaag vrijwilliger voor één dag zijn om te ondersteunen bij de events.”
Khadija Amrani, sociaal ondernemer bij M-Pact: “M-Pact staat voor maatschappelijk meedoen. We zijn dan ook blij dat we tijdens de Week van de Eenzaamheid deze Music Moves dag mede kunnen organiseren. We weten uit ervaring van het project “Zing Nederlands met me” hoe verbindend muziek kan zijn. En wat voor kracht muziek geeft. Dus ik weet zeker dat vandaag fantastisch wordt.”
Reinoud Beimers, stichting 10,000 HOURS: “Fantastisch dat jullie hier allemaal zijn! Samen laten we zien dat je er voor een ander kan zijn. Vandaag beginnen we in Enschede en later deze week is Deventer aan de beurt. Deze maand volgen nog vier steden. In totaal zijn deze maand 1500 mensen betrokken bij deze beweging. Kortom; Music Moves!”
Events
De jongeren hebben in groepjes verschillende events bedacht. Na de speeches vertellen ze allemaal kort wat ze gaan doen.
- Music Moves The Globe: een muziekfestival met breakdance, muziektherapie en verschillende optredens bij IOK De Globe
- De Straatklinkers: een rapworkshop voor cliënten van Humanitas onder dak. Deelnemers Rieks: “We gaan met de cliënten in gesprek en helpen ze om liedteksten te schrijven. Samen gaan we dan als uitlaatklep de teksten rappen. Deelnemer Dakotah gaat zelfs optreden!”
- Music Creativity: een graffitiworkshop voor cliënten van het RIBW. Deelnemer Tanja: “De cliënten krijgen eerst uitleg over werken met graffiti. Daarna zetten we de muziek keihard en mogen ze losgaan met graffiti op canvasdoeken, zodat ze een eigen kunstwerk kunnen maken.”
- Vind je draai! Een middag karaoke zingen voor de cliënten van Aveleijn De Akkerstaf
- Dak eraf: een gezellige middag met leuke acts, dj’s, samen zingen en een jamsessie in het Wilmink Theater voor dakloze cliënten van locatie Zenderenbrink van het Leger des Heils. Deelnemer Lona: “We willen iets doen om het stigma van dakloos zijn af te halen. Daarom organiseren we een gezellige middag waarin we met z’n allen het dak eraf gaan feesten.”
- Wie droom jij? Een middagje bezig zijn met muziek en klanken voor cliënten van Aveleijn ’t Meera. Deelnemer Mira: “Op deze locatie zijn ze al veel bezig met kunst en creatief bezig zijn. Maar dat is eigenlijk altijd beeldende kunst. Nu bieden wij een keer muziek aan. We gaan in twee kleine sessies met de bewoners van Aveleijn dromen over wie ze zouden willen zijn. Daarna gaan we dat samen met muziek en klanken uitbeelden.”
- Bouwhouse: een videoclip opnemen met de bewoners van Bouwhuis van De Twentse Zorgcentra Enschede. Deelnemer Ruben: “Het Bouwhuis is een klein dorpje waar mensen met allerlei verschillende verstandelijke beperkingen wonen. We gaan samen met de bewoners liedteksten schrijven om ze in hun kracht te zetten. Daarna gaan we een daarmee een videoclip opnemen. Misschien wordt het zelfs wel hun nieuwe anthem.”
- Radio Oldschool: een middagje radio maken met bewoners van verzorgingstehuis Livio locatie Bleekhofstraat.
- Minifestival De Forelderij: Jasmin Dubbink, M-Pact: “Toen ik in contact kwam met Stichting Surplus - locatie De Forelderij - over Music Moves werden ze meteen enthousiast; zij hebben een perfecte locatie voor een minifestival. We hebben dit vervolgens samen gerealiseerd. Dus is er vandaag een minifestival bij De Forelderij met o.a. dj’s, een rad van fortuin en activiteiten van FC Twente. Om dit mogelijk te maken, gaan vandaag 18 studenten verpleegkunde uit Deventer helpen met de organisatie.”
Tijdens de presentaties worden de vrijwilligers voor één dag aan de groepjes gekoppeld. Al gauw wordt er druk overlegd. Hoe laat moeten we er zijn? En waar eigenlijk? Oh er rijdt helemaal geen bus! Neem jij de spullen mee of..? Tijdens de lunch kan iedereen verder met elkaar kennismaken onder het genot van heerlijke broodjes van De Lunchkamer en fruit gesponsord door Jumbo Lochan. Na de lunch vertrekken alle groepjes naar de eventlocaties.
Bouwhouse
Op het centrale plein in Bouwhuis Enschede is het lekker druk. Op een tafel liggen een grote trommel en meerdere kleine trommels. Meerdere cliënten slaan er lekker op los. Aan een andere tafel doen cliënten mee met tamboerijnen, sambaballen en rammelaars. De zon schijnt, er wordt gedanst en polonaise gelopen. Een vrouw rijdt rond in haar elektrische rolstoel en roept Olé Olé op het ritme van de muziek. Dan is het de beurt aan dj Koenie. Als hij begint plaatjes te draaien barst het feest pas echt los. Vier vrouwen gaan op een rij voor de ramen van het restaurant staan. Die spiegelen lekker. Dat maakt het dansen op ‘Oya lele’ van K3 natuurlijk extra leuk.
Deelnemers Ruben en Christian kijken tevreden toe en doen lekker mee. Christian: “We kregen geen toestemming om te filmen, dus de videoclip ging niet door. De bewoners vinden het muziek en herrie maken hartstikke leuk, dus maken we zo samen plezier.” En hij gaat weer mee springen op de muziek. Activiteitenbegeleider Simone van Beek: “We hoorden dat er een muziekmiddag was, dus kwamen we meedoen. Dit is toch gaaf. Moet je zien, zelfs onze dove groepsgenoot zit te genieten!”
De Straatklinkers
In de huiskamer van Humanitas onder dak in Hengelo klinken Nederlandse smartlappen. Een man: “Kunnen we die van ‘Vanavond ga ik even uit mijn bol’ ook doen?” Deelnemer Rieks zoekt het lied op zijn telefoon op en even later zingt de man uit volle borst mee. Dan is het de beurt aan cliënt Erik. Hij heeft zelf een tekst geschreven. De muziek wordt gestart en Erik gaat los. Als zijn papier te lastig wordt om vast te houden, helpt Rieks hem. Even later rapt Erik ook nog “Oh oh Den Haag”. Deelnemer Dakotah: “Ik heb in het begin twee nummers gerapt. Dat was leuk. We hebben ook samen met de cliënten wat geprobeerd, maar nu zijn we gewoon samen aan het zingen. Het gaat erom om ze een fijne middag en een goed gevoel te geven. Dus wat is er mooier dan dit?!”
Eindfeest
Music Moves D-Day werd afgesloten in Poppodium Metropool. Deelnemers, vrijwilligers, organisatoren, partners en ambassadeurs vierden samen de hele avond feest. Mét muziek uiteraard. In de Saxionzaal traden ambassadeurs Chris Egbers, Babs, Johnny Loves Me, Rob Braamhaar, Cruz & Fields en Insurgent op. In het muziekcafé waren optredens van twee deelnemers: Luw en Daparophu. Zij draaiden de vetste platen en ook trainer Fentom liet zijn muziek horen. Deelnemer Ode zong het dak eraf met een paar van zijn eigen nummers. Deelnemer Gael rapte er op los op het podium in de Saxionzaal.
Tijdens het eindfeest kregen alle deelnemers een Music Moves Award (certificaat van deelname) uit handen van de organisatie. Reinoud Beimers. “Ik heb gewoon kramp in mijn kaken van de glimlach die ik de hele dag op mijn gezicht heb gehad. Deelnemers, jullie hebben het fantastisch gedaan! Je hebt je aangemeld voor iets waarvan je niets wist wat het was, bent iedere keer weer naar de training gekomen en vandaag heb je iets moois voor iemand anders gedaan. Als blijk van waardering geef ik jullie deze certificaten. Ik heb zwaar veel respect voor jullie. Jullie zijn hardcore! En aan alle partners, ambassadeurs en betrokken: Bedankt! Volgend jaar wordt het nog grootser, nog gekker. We gaan ervoor!”
© Tekst: Marijke Tetteroo, M-Pact
Foto's: Digital Art Productions
Vormgeving: Jasmin Dubbink, M-Pact
2021
https://www.m-pact.nl/blog/music-moves