Post | juni 2022 | Nieuws | 3 min lezen

Terugblik op de Enschedese Vrijwilligersdag 2022

Stichting Samen Twekkelerveld heeft de Enschedese Vrijwilligersprijs 2022 gewonnen


Dinsdag 7 juni was de eerste Enschedese Vrijwilligersdag. “En er zullen er nog veel meer volgen,” vertelt Khadija Amrani van M-Pact enthousiast. “Vrijwilligers verdienen het om in de spotlight te staan. Dat gebeurt jaarlijks op 7 december tijdens de nationale Vrijwilligersdag. Maar december is altijd druk en één dag is niet genoeg. Dus vieren we voortaan jaarlijks op 7 juni de Enschedese Vrijwilligersdag! Even wat cijfers. Sinds januari zijn er ruim 600 vacatures geplaatst, hebben we al 900 matches gemaakt, zijn er ruim 1500 nieuwe vrijwilligers aan de slag. Tijd voor een feestje dus!”


Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving

Tijdens de Enschedese Vrijwilligersdag werden ook de Enschedese Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Ayfer Koç, voormalig cda-raadslid mocht de prijzen uitreiken. “Toen ik zelf als kind naar Nederland vluchte, werden we in de opvang 24 uur per dag bezig gehouden met activiteiten, taalles en we kregen hulp. Ik begreep eigenlijk niet waarom al die mensen dat belangeloos deden. Maar door de hulp van die vrijwilligers voelden wij ons wel heel bijzonder. Ik vond toen al dat Nederland goud in handen had met al die vrijwilligers. Dankzij die vrijwilligers konden mijn ouders integreren. Dankzij vrijwilligers kregen we taalles en leerden we hoe het in Nederland werkt. En ik mocht ook altijd alle vragen stellen, die ik had. Niets was te veel. Daarom zijn sinds die tijd vrijwilligers mijn inspiratiebron. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. En ik hoop dat jullie dus nog lang dat mooie vrijwilligerswerk blijven doen!”


3e Prijs Enschedese Vrijwillligersprijs: Vrijwilligers RMT en Museumfabriek

Bij Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek werken samen ruim 200 vrijwilligers. Zij hebben samen de derde prijs gewonnen. Edwin Plokker van de Museumfabriek nam de prijs namens al die vrijwilligers in ontvangst. “Bij de musea werken slecht 14 parttimers. Eigenlijk doen onze vrijwilligers dus bijna alles. Zonder hen zouden we nergens zijn. We hebben zelfs vrijwilligers die al 20 jaar bij ons werken!”


2e Prijs Enschedese Vrijwilligersprijs: Vrijwilligers Kledingbank Enschede

“Heel erg bedankt voor deze prijs. Daar zijn we heel blij mee. We werken heel hard om mensen te helpen die bijna niks hebben. Het is altijd bijzonder om te zien hoe blij men is met een gevulde shopper vol kleding. En ons werk werkt op meer vlakken door. Want kinderen die geen goede kleding hebben, vallen op en worden een makkelijk doelwit voor pesters. Door die kinderen te voorzien van goede kleding zorgen we dat ze weer gelijk zijn en gewoon mee kunnen doen. Wat is er nou mooier dan dat?!”

Ayfer: “En jullie hebben ook onwijs goed geholpen bij de Noodopvang op het Vliegveld. Bijzonder hoe snel jullie voor iedereen daar goede winterkleding geregeld hadden!”


1e Prijs Enschedes Vrijwilligersprijs: Stichting Samen Twekkelerveld

Voorzitter Giovanni van Roden: “We zijn helemaal overweldigd door deze prijs. We zijn nog helemaal niet zo lang bezig en door de coronacrisis konden we ook weinig doen. We zijn gewoon begonnen met het organiseren van kleinschalige evenementen. Inmiddels hebben we via de gemeente een loods en portocabins gekregen, zodat we een eigen locatie hebben om activiteiten te organiseren. Ons doel is om mensen die het sociaal moeilijk hebben en daardoor gevangen zitten in hun eigen huis bij elkaar te brengen om iets gezelligs of creatiefs te doen. We regelen ook fietsen voor kinderen, zodat ze naar school kunnen gaan. Deze prijs voelt als een beloning voor al onze vrijwilligers en voor ons harde werk!”


Overijsselse Vrijwilligersprijs Groen: Wijkontmoetingstuin “De Kloostertuin”

In de tuin op het terrein van verzorgingshuis Bruggerbosch is een gemeenschappelijke tuin gemaakt die buurtbewoners samen onderhouden. Ook de scholen en een imker uit de omgeving doen mee. Hierdoor is het een ontmoetingsplek voor de buurt geworden en kunnen de bewoners van het Bruggerbosch genieten van de mooie tuin.


Het officiële gedeelte van de middag werd afgesloten met een bos bloemen en oorkonde voor alle andere genomineerde organisaties: Nieuw Begin Enschede, Vrijwilligers van de Wijkwijzers, Vrijwilligers Energieloket, Vrijwilligers Kringloopwinkel Dreamfactory, Vrijwilligers Voetbalvereniging Vogido.

Daarna werd er nog gezellig bijgepraat, genetwerkt en genoten van de versnaperingen. Maar het leukste was de fotospiegel. Daar kon iedereen op de foto en je kreeg de foto gelijk mee naar huis. Even lachen, je bent een belangrijke vrijwilliger!   

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligerswerk in 2023 op niveau van voor corona!

| Nieuws
Goed nieuws!
De 2023-cijfers van CBS vertellen dat 49 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder zich in ...
Lees meer
samnewerking

Inspiratiesessie voor organisaties

| Nieuws
Inspirerende samenwerking tussen Sportaal, Cultuur in Enschede en M-Pact.
Samen organiseren zij een gratis ...
Lees meer