Post | mei 2020 | Nieuws | 3 min lezen

Twents Zilver - Kwiek met kunst!

Een prachtig initiatief van Kaliber Kunstschool


Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat op een kunstzinnige manier of geniet van een voorstelling of andere uiting. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarom gaat in Oldenzaal en Enschede het project Twents Zilver van start georganiseerd door Kaliber Kunstschool.


Minder pillen, meer muziek

Actieve kunstbeoefening blijkt bij uitstek een middel om gezonder en gelukkiger oud te worden. Dit zeggen steeds meer onderzoekers. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon, brengt nieuwe ontmoetingen en geeft zin in en aan de dag. Dé reden voor de gemeenten Oldenzaal en Enschede en vijf landelijke fondsen om hierin te investeren. Ook omdat via kunst mooie verbindingen tussen verschillende generaties kunnen ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengt. Twents Zilver is echt een project dat we samen vorm gaan geven!Kaliber zoekt: Kwiekmakers, ambassadeurs en senioren!

Met Twents Zilver gaat Kaliber verschillende krachten uit de regio bundelen. Zo zijn ze op zoek naar mensen die Kwiekmaker en ambassadeur willen zijn. Kwiekmakers zetten hun talent in om te luisteren naar het verhaal van ouderen in de buurt en om dat verhaal op een kunstzinnige manier te vertalen. Een stuk reflectie brengen waardoor zij zien dat zij ertoe doen! Dat ook zij iets te brengen hebben wat zij kunnen delen met geïnteresseerden om hen heen.


Ambassadeurs hebben een belangrijke rol om ouderen deelnemer te maken van Twents Zilver. Zij kennen de buurt en weten wie enorm blij zou kunnen worden van echte aandacht en hulp nodig hebben om weer aan te haken. Daarnaast zijn wij natuurlijk op zoek naar senioren die kunstzinnig aan de slag willen gaan, voor meer leefplezier.


Wie kunnen Kwiekmaker worden?

Ben je kunstprofessional of professionele amateur? Ben je zorg- en of welzijnsmedewerker of vrijwilliger en heb je affiniteit met kunst? Ben je creatief therapeut of muziektherapeut? Ben je kunst-/zorg-/welzijnsstudent en wil je graag bijdragen aan positieve gezondheid van ouderen? Dan ben je van harte welkom om je aan te melden als Kwiekmaker-in-spé.


Kwiekmaker-in-spé kan meedoen aan de speciale Twents Zilver-training van Tessa Kortenbach en deskundigen op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Kwiekmakers lopen tijdens hun opleiding ook stage, zodat zij hun eigen ‘aanpak’ eerst een aantal keer kunnen oefenen. Ben je eenmaal gecertificeerd, dan zorgt Fit-ART voor de match met een oudere uit de buurt. Voor het traject krijg je een financiële vergoeding van € 300. De twee trainingen voor Kwiekmakers in september zijn met succes afgerond, en de tweede training is momenteel in volle gang!


Wie kunnen ambassadeur worden?

Kaliber zoekt voor de functie van ambassadeur mensen uit Oldenzaal en Enschede-Zuid die de wijk goed kennen en vervolgens betrokken willen zijn bij het contact leggen en het proces dat volgt. Als ambassadeur ben je eerst zelf ‘proefkonijn’ van de Kwiekmakers, zodat je aan den lijve ondervindt wat een Kwiekmaker voor je kan betekenen. Dat maakt ook dat je precies kunt overbrengen wat het je brengt. Doordat je als ambassadeur nauw betrokken wordt bij allerlei activiteiten in het project kun je dat steeds beter. Is dit de rol die jou past?


Wie kan er meedoen?

Alle senioren uit Oldenzaal en uit de Zuid-wijken van Enschede worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan Twents Zilver. Als u van kunst en cultuur houdt en u wilt graag in uw eigen buurt iets nieuws ondernemen en nieuwe mensen ontmoeten, grijp dan uw kans en doe mee! Wilt u graag kennismaken met een Kwiekmaker? Of kent u iemand die zij hiermee een groot plezier kunnen doen? Of hebt u een idee voor een mooie activiteit in de buurt?


Bent u geïnteresseerd in de rol van Kwiekmaker of ambassadeur? Of bent u een senior die met Kaliber op kunst-avontuur wilt? Neem dan contact met ons op via 053 - 43 23 304 !Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Meld je organisatie nú aan voor NLdoet 2024!

| Nieuws
Op 15 en 16 maart 2024 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden maatschappelijke organisaties in het ...
Lees meer

Meer vrijwilligers in 2022, maar nog niet terug op niveau van voor corona of...?

| Nieuws
In 2022 gaf 41 procent van de Nederlanders 15-plus aan zich dat jaar ten minste één keer vrijwillig te hebben ...
Lees meer

Sociale initiatieven die zich inzetten voor mentale gezondheid opgelet!

| Nieuws
Zet jullie sociale initiatief zich in voor mentale gezondheid?

Vanuit de Impuls Herstel Dichtbij gaan ...
Lees meer