Post | november 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Vier organisaties in Enschede winnen een Overijsselse vrijwilligersprijs 2023!

Stichting De Bijenhoek, de Kartrekkers van Eanske en Stichting Leergeld Enschede hebben allemaal een Overijsselse vrijwilligersprijs 2023 (OVP) gewonnen. Project ‘Zorgend Landschap’ heeft bovendien de Overijsselse vrijwilligersprijs Groen gekregen.

Sonja Mückenheim, Projectleider Vrijwillige inzet bij M-Pact: “De provincie Overijssel reikt jaarlijks 100 Overijsselse vrijwilligersprijzen uit aan vrijwilligersorganisaties en -initiatieven. De OVP is een waardering voor het harde werk van de vrijwilligers. M-Pact mocht drie organisaties uit Enschede nomineren en die hebben ook gewonnen.”


Stichting De Bijenhoek

Op donderdag 16 november was de uitreiking van de Overijsselse vrijwilligersprijzen. Statenlid Emma Peetsma ging ’s ochtends op de koffie bij Stichting de Bijenhoek. De Bijenhoek is een belangrijke plek in de wijk en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De Bijenhoek heeft een moestuin, vier bijenvolken en een pluktuin. Vrijwilligers onderhouden samen de tuin en verkopen de verse biologische groente en fruit. Secretaris Arja ten Thije: “We geven ook voorlichting aan basisscholen. Vooral de bijen zijn dan spannend en leuk, want dan mogen de kinderen een imkerpak aan!”

“Hartelijk gefeliciteerd met deze Overijsselse vrijwilligersprijs!” Statenlid Emma Peetsma overhandigt een oorkonde, biologische bloembollen en VVV-cadeaubonnen aan de vrijwilligers. “Toen ik nog in Boswinkel woonde, ben ik vaak langs deze plek gefietst. Mooi om nu de verhalen te horen over wat jullie hier doen!”


Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving

In wijkcentrum Prismare kregen de Kartrekkers van Eanske en Stichting Leergeld Enschede hun OVP. Statenlid Peetsma: “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligers zou alles op losse schroeven komen te staan. De provincie Overijssel heeft trouwens landelijk gezien de meeste vrijwilligers. Misschien heeft het met Noaberschap te maken?! Ik vind het leuk en mooi om nu met deze bijzondere initiatieven kennis te maken.”

De vrijwillige Kartrekkers van Eanske halen 1x per maand levensmiddelen en andere producten op voor Voedselbank Enschede-Haaksbergen bij andere bewoners in hun straat. Cemal Dogan, initiatiefnemer: “Als we dan die 100 volle kratten zien, zijn we trots om iedereen die heeft bijgedragen en geholpen. Maar het is wel jammer dat we nodig zijn. En de vraag wordt alleen maar groter.” “Dat zeggen wij nou ook altijd!” vult Carmen de Jong, coördinator bij Stichting Leergeld aan. “Maar als het dan toch moet, is het fijn dat we er zijn.” Stichting Leergeld helpt samen met vrijwilligers kinderen uit gezinnen, die moeilijk rond kunnen komen. Zo kunnen die kinderen ook gewoon mee doen op school, bij een (sport)vereniging.


Zorgend Landschap

Bij Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo heeft Statenlid Peetsma de Overijsselse vrijwilligersprijs Groen uitgereikt aan de vrijwilligers van project ‘Zorgend Landschap’. Mensen met een zorgvraag krijgen door dit project de kans om actief te zijn in een natuurlijke omgeving. De groene omgeving heeft positieve effecten op ziektes als dementie. Dit project wordt begeleid door vrijwilligers en professionals van Carint Reggeland en Landschap Overijssel.

 

Statenlid Peetsma: “Alle vrijwilligers van alle vier de organisaties heel erg bedankt voor jullie tijd en inzet. Ik hoop dat deze prijs een steuntje in de rug is!”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Meld je organisatie nú aan voor NLdoet 2024!

| Nieuws
Op 15 en 16 maart 2024 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden maatschappelijke organisaties in het ...
Lees meer

Meer vrijwilligers in 2022, maar nog niet terug op niveau van voor corona of...?

| Nieuws
In 2022 gaf 41 procent van de Nederlanders 15-plus aan zich dat jaar ten minste één keer vrijwillig te hebben ...
Lees meer

Sociale initiatieven die zich inzetten voor mentale gezondheid opgelet!

| Nieuws
Zet jullie sociale initiatief zich in voor mentale gezondheid?

Vanuit de Impuls Herstel Dichtbij gaan ...
Lees meer