Vrijwilliger-Enschede-Coby

“Thuis stilzitten? Daar heb ik nog helemaal geen tijd voor!”

Coby van Os, 77 jaar.

Kunt u iets vertellen over uw leven voor uw pensioen?

Ik kom van Tuindorp Broekheurne. Ik ben dus een echte Enschedese. Mijn man Gerrit komt van het Pathmos. Samen hebben we een dochter en een zoon. Beiden zijn getrouwd en we hebben ook vier kleinkinderen. Ik was vroeger verzorgende. Toen ik jaren geleden in de avonddienst ging werken, wilde ik overdag ook wel wat doen. Ik ben toen als vrijwilliger gaan helpen bij medisch kinderdagverblijf Klim Op van Aveleijn. Ik hielp meerdere dagdelen per week om voor de kinderen te zorgen en om samen leuke activiteiten te doen. Dat was erg leuk. Mijn man kwam ook helpen toen hij minder ging werken. Toen de regels veranderden en veel strenger werden, mochten we steeds minder doen. Want ik was wel bekwaam, maar niet bevoegd. .  

Doet u nu nog vrijwilligerswerk?

Zeker! Ik doe verschillende dingen. Elke dinsdagochtend help ik bij zorgcentrum De Posten bij de Fit & Mooi Salon. Daar kunnen bewoners hun nagels laten knippen en lakken. Of hun wenkbrauwen laten epileren. Ook mannen komen langs om hun nagels te laten knippen. We masseren dan ook altijd de handen even. Gewoon lekker tutten en een praatje maken.

Ik ben ook secretaris bij de afdeling Enschede Zuid van de Nationale Vereniging de Zonnebloem. Vrijwilligers van de Zonnebloem (gastvrouwen) bezoeken mensen met een fysieke beperking (gasten). Als gastvrouwen organiseren we ook gezellige activiteiten waar je dan je gasten mee naar toe neemt. Bijvoorbeeld een modeshow of een high tea. Ik heb zelf ook gasten. Als secretaris help ik om alles voor Enschede Zuid te regelen.

Mijn man ondersteunt mij daarbij met het computerwerk. Hij brengt bijvoorbeeld mijn gasten naar de gezamenlijke activiteiten. Samen met mijn man help ik ook bij de 40+groep van De Zonnebloem. De 40+ groep organiseert één keer per maand een gezellige middag of uitje voor volwassenen met een handicap uit heel Twente. Tot slot zijn we ook al jaren lid van de Twentse Folkloristische dansgroep De Schaddenrieders. Hij is daarvan de secretaris, wij dansen al 55 jaar samen.


Waarom doet u vrijwilligerswerk?

Omdat ik thuis niet achter de geraniums wil zitten. Hooguit achter de orchideeën. Ik ben sowieso geen type om thuis stil te gaan zitten. Daar heb ik het veel te druk voor! Ik heb ook altijd gezegd dat mijn man en ik tijdens ons pensioen allebei vrijwilligerswerk zouden gaan doen. Want ik wilde niet alle dagen samen thuis gaan zitten. Dan krijg je twee kapiteins op één schip. Dat gaat niet werken. We hebben het heel leuk samen, maar we doen ook allebei onze eigen dingen.

Daarnaast vind ik het contact met andere mensen het belangrijkste en het leukste. En gelukkig zegt ons lijf nog dat we het kunnen. Dus blijf ik er lekker actief door en bij.

 

Voelt u zich als vrijwilliger gewaardeerd?

Ja, we worden altijd uitgenodigd voor iets leuks bij De Posten, zoals een barbecue. Bij Fit & Mooi wordt vaak iets in onze fooienpot gedaan. En van de giften gaan we als vrijwilligers dan samen een keer gezellig van koffiedrinken.

 

Bij De Zonnebloem nodigen we de gastvrouwen ook uit om samen met de gasten mee te doen met de gezellige activiteiten. Als het past, want soms is de ruimte beperkt. Daarnaast organiseren we als regio ook gezellige middagen voor de vrijwilligers en landelijk worden er ook van alles voor ons georganiseerd.

En van de gasten van de Zonnebloem horen we natuurlijk ook na een middag dat ze het fijn vonden. Daar doe je het voor! Het is fijn om te weten dat anderen het fijn vinden wat je voor ze doet.

 

Wat zou u tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

Ik heb ook gewoon mijn eigen hobby’s. Ik ga op mijn kleinkinderen passen of samen met mijn man met de caravan naar Texel. Dat is goed, want je moet natuurlijk ook gewoon dagen voor jezelf hebben. Maar voor de overige dagen zou ik zeggen: Gewoon doen! Vrijwilligerswerk geeft heel veel voldoening. En vrijwilligerswerk houdt ons onder de mensen én op de straat!