Vrijwilliger-Enschede-Femmie

"Vrijwilligerswerk houdt me jong!"

Femmie Veenkant, 70 jaar

Wat deed je voor je pensioen?

Voordat ik met pensioen ging, werkte ik op het stafbureau van een bestuur voor Speciaal Onderwijs als beleidsmedewerker financiën. In 2019 ben ik met pensioen gegaan. Naast mijn fulltime baan was ik ook mantelzorger en hielp ik familie met de administratie en het invullen van bijvoorbeeld de PGB-formulieren.


Hoe zien je dagen er nu uit?

Nadat mijn pensioen inging, ben ik eerst gaan genieten van de ruimte en tijd die ik had. Ik vond het heerlijk om na mijn fulltime baan even de rust te hebben en vooral leuke dingen te doen. Maar al snel kwam het gevoel ‘En nu?’. Vanwege mijn drukke baan had ik niet veel contacten buiten mijn sociale netwerk. Ik miste het contact met de collega’s en daarom ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik met andere mensen in contact kwam. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen verder te helpen.

Ik ben begonnen als vrijwilliger bij het Formulieren Advies Punt. Vanwege corona waren er weinig afspraken. Toen ben ik bij de bibliotheek in Enschede terecht gekomen, want daar zochten ze gastvrouwen en -mannen. 

Kun je wat meer vertellen over je vrijwilligerswerk?

Ik werk sinds 2021 bij de bibliotheek als gastvrouw. Daarnaast werk ik voor de service ‘Boeken aan huis’. Dit is een extra service van de bibliotheek voor mensen, die niet in de mogelijkheid zijn om zelf naar de bieb te komen. Bijvoorbeeld vanwege de leeftijd of omdat ze slecht ter been zijn. Je komt dus echt bij de mensen aan de deur. Soms word je uitgenodigd om binnen te komen en dan krijg je de mooiste gesprekken. Je hebt echt contact met de mensen, wat erg leuk is en dat wordt ook enorm gewaardeerd!

Wat ook erg leuk is, is dat ik door dit vrijwilligerswerk buiten mijn eigen ‘sociale bubbel’ kom. Ik leer bijvoorbeeld mensen met een andere afkomst kennen. Het is zo interessant om verhalen te horen van mensen waar ik buiten het vrijwilligerswerk weinig mee in aanraking kom. Die diversiteit vind ik erg leuk.

Het doen van vrijwilligerswerk is voor mij een wisselwerking. Aan de ene kant help ik andere mensen, maar aan de andere kant haal ik er zelf ook veel uit. Ik voel me bij de bibliotheek echt onderdeel van het team, de afwisseling is erg leuk en ik heb weer structuur in mijn dagen en de week. Het is een zinvolle dagbesteding, waarbij ik andere mensen help en kan bijdragen hen een mooie dag te bezorgen.


Wat vind je belangrijk in het vrijwilligerswerk?

Dat vrijwilligers ondersteunend zijn aan de betaalde professionals. Vanwege verschillende redenen worden vrijwilligers op steeds meer plekken ingezet, maar we zijn geen vervanging. Het gevaar is dat er alleen maar vrijwilligers op de vloer staan, terwijl de eindverantwoordelijkheid bij de professionals hoort te liggen.

Wat ik ook erg belangrijk vind, is om me te blijven ontwikkelen en bij te blijven. In mijn geval op twee gebieden: fysiek doordat ik op de fiets kom en hier veel loop. En mentaal omdat ik bijvoorbeeld cursussen of trainingen volg, die me geestelijk uitdagen. Dit kunnen bijvoorbeeld trainingen zijn over hoe bepaalde computerprogramma’s werken of over bepaalde werkwijzen van een werkplek. Het vrijwilligerswerk houdt me dus ook jong!


Voel je je als vrijwilliger gewaardeerd?

Vroeger ontving ik naast waardering een salaris voor mijn werk. Nu is mijn beloning de waardering van de mensen waar je iets voor doet. Het is zo zinvol om mensen te helpen en dat kan op zoveel verschillende manieren. Van het helpen met formulieren en administratie tot even een praatje maken bij de Boeken aan Huis-dienst. Mensen worden écht verder geholpen en zijn daar ontzettend dankbaar voor. Dat is voor mij een hele mooie waardering.

Daarnaast voel ik me ontzettend gewaardeerd door de collega’s van de bibliotheek. Vrijwilligers worden hier als volwaardige collega’s gezien. Dat vind ik erg fijn. Er wordt regelmatig uitgesproken hoe blij ze zijn met ons. Ook zijn er bijeenkomsten met een gezellig tintje en we krijgen elk jaar een leuke kerstattentie.


Wat zou je tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

Het is heel belangrijk dat je kiest voor vrijwilligerswerk dat bij jóú past en dat je leuk vindt om te doen! Vrijwilligerswerk is namelijk wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als je afspraken maakt, word je daar wel verwacht en kun je niet zomaar wegblijven. Jíj moet er energie uit halen en daarnaast moet je bepalen wat voor jou belangrijk is. Dat kunnen bijvoorbeeld je sociale contacten zijn, het ondersteunen van mensen of juist in de buitenlucht zijn. Doe wat jij leuk vindt.