Vrijwilliger-Enschede-Gerrit

“Zonder vrijwilligers zou alles stilvallen.”

Gerrit van Os, 77 jaar

Kunt u iets vertellen over uw leven voor uw pensioen?

Ik heb 36 jaar bij de gemeente Enschede bij de sociale dienst gewerkt. 15 jaar geleden mocht ik na 40 jaren in overheidsdienst met pensioen. De laatste jaren voor mijn pensioen werkte ik parttime met behoud van loon om het werkleven af te bouwen. Mijn vrouw was toen vrijwilliger bij medisch kinderdagverblijf Klim Op. Ik ben toen een keer een middag meegegaan. Mijn vrouw zei 1x, want dit was haar ding. Toen ik de week daarna niet kwam, waren de kinderen zo teleurgesteld, dat ik niet weg kon blijven. Dus hebben we daar jarenlang samen vrijwilligerswerk gedaan.


Wat bijzonder! Doet u nog steeds vrijwilligerswerk?

Ja en bij meerdere organisaties. Na de start van mijn pensioen zag ik in de Huis-aan-Huis een advertentie staan voor een technicus bij Radio de Posthoorn van Zorgcentrum de Posten. Dat leek me wel wat. Na een opleiding en een tijdje samen met een andere vrijwilliger gedraaid te hebben, werk ik nu al jaren met veel plezier bij de Posthoorn. Bewoners van de Posten kunnen 24 uur per dag luisteren naar Radio de Posthoorn. Op de ochtenden draaien vrijwilligers plaatjes en kunnen we ook gasten ontvangen. Ik draai twee woensdagochtenden per maand moderne muziek en één maandagochtend draai ik klassieke en gewijde muziek.

Ik werk ook als vrijwilliger Thuisadministratie bij Alifa. Daar help ik ouderen met het invullen van formulieren. Ik breng ook het blad ‘Seniorenpost’ van Alifa rond bij ons in de wijk.

Samen met mijn vrouw ben ik ook vrijwilliger bij Nationale Vereniging de Zonnebloem. Ik ondersteun haar bij haar werk als secretaris van de afdeling Enschede Zuid. Daarnaast helpen we ook bij de 40+groep van de Zonnebloem. Die organiseert één keer per maand een gezellige middag of uitje voor volwassenen met een handicap uit heel Twente.

Mijn vrouw en ik zijn ook al jaren lid van de Twentse Folkloristische dansgroep De Schaddenrieders. Wij dansen al 55 jaar. Ik ben daar nu de secretaris.

 

Wat vindt u leuk aan vrijwilligerswerk?

Het contact met de mensen! Als je thuis zit, kun je wel elke dag in de tuin werken, maar ja… Bij de radio werken we vaak samen met een andere vrijwilliger. En we hebben één keer per maand een vergadering met zijn allen. Met de Schaddenrieders hebben we bijvoorbeeld ook optredens. Dat doe je allemaal samen met anderen.

 

Vindt u vrijwilligerswerk belangrijk?

Zeker! Alleen al hier bij Zorgcentrum de Posten werken 300 vrijwilligers. Zonder die vrijwilligers zou alles stilvallen. Het is ook belangrijk voor mijzelf. Ik blijf er actief bij. Mijn vrouw zei altijd dat we tijdens ons pensioen allebei vrijwilligerswerk zouden gaan doen. En niet allemaal hetzelfde, maar ook ons eigen ding. Want samen alleen maar thuiszitten, is ook niks.

 

Voelt u zich als vrijwilliger gewaardeerd?

Jaren geleden heb ik een man geholpen, die aan lager wal was geraakt. Als een soort coach met papieren of om te zorgen dat hij zijn tanden ging verzorgen of schone kleding had. Hij zei altijd dat hij blij was dat ik dat voor hem deed. Na zijn overlijden bedankte zijn familie me ook voor mijn hulp. Dat is heel fijn. We hoeven geen applausjes, maar het is wel fijn om te weten dat we gewaardeerd worden.

Dat voel ik ook bij de organisaties waar ik help. Bij De Posten hadden we laatst een barbecue en bij Alifa hebben we ieder jaar een stamppotbuffet gehad. Met kerst waren er bij de Posten allerlei kraampjes waar je met bonnetjes zelf je kerstpakket kon samenstellen. Dat was erg leuk.

 

Wat zou u tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

Gewoon doen! Soms zijn mensen bang dat ze gekort zullen worden op hun pensioen als ze vrijwilligerswerk doen, maar dat is niet zo. Voor vrijwilligerswerk wordt je niet betaald. Soms krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar die heeft geen invloed op je pensioen.

Ga tijdens je pensioen niet achter de geraniums zitten, zo van ‘ik heb al veel gewerkt en hoef niks’. Eerst een beetje afkicken is prima, maar voorkom dat je niet weet wat je moet doen. Maak er iets leuks van en gewoon doen!