Vrijwilliger-Enschede-Nazir

"Vrijwilligerswerk? Het is gewoon mijn hobby!"

Nazir Moniraam, 77 jaar.

Wat deed je voordat je met pensioen ging?

Voordat ik met pensioen ging, werkte ik fulltime bij Phillips en later bij Urenco. Daar was ik machine-operator. Met vier kinderen en mijn werk had ik mijn handen vol. Omdat ik nog van de oudere generatie ben, moest ik op mijn 65e stoppen met werken. Maar ik voelde me fit en wilde graag nog even doorwerken. Helaas mocht dat toen niet bij Urenco. Daarom heb ik via een uitzendbureau nog wat ander werk gedaan. Van mijn vrouw mocht ik ook niet alleen maar thuis gaan zitten, dus hadden we al afgesproken dat ik op zoek ging naar leuk vrijwilligerswerk.


Kun je wat meer vertellen over je vrijwilligerswerk?

Via-via ben ik bij de Soos bij Wijkcentrum de Magneet terecht gekomen. Daar deden we allerlei verschillende activiteiten. Een van die activiteiten was het biljarten. Ik beheer nu al bijna 13 jaar de biljarttafel, zoals bijhouden wie wanneer speelt en het onderhoud van de tafel! Er is wel eens gevraagd of iemand anders deze taken over moest nemen. Maar de andere heren zeggen regelmatig alle vertrouwen in mij te hebben. Dus ben ik het blijven doen. Het is echt begonnen als hobby en zo zie ik het nog steeds!

Daarnaast ben ik ook onderdeel van het Wijkbudgetteam. Elke maand komen we een keer bij elkaar om de ontwikkelingen te bespreken. Buurtbewoners kunnen bij de wijkraad om financiële ondersteuning vragen voor bijvoorbeeld een buurtfeest. Dan is het aan ons om te kijken wat er met het budget gebeurt en of het geld wel op de juiste plek terecht komt. Het moet ten behoeve van de wijk worden ingezet. Een best verantwoordelijke taak dus en dat vind ik leuk om te doen. 


Wat vind je zo leuk aan het doen van vrijwilligerswerk?

De contacten die je opdoet en ook onderhoudt met andere mensen vind ik het leukst! Bij de Magneet staat de biljarttafel tegenwoordig naast de ingang. Soms zie ik dan mensen zoekend om zich heen kijken en die kan ik dan naar de juiste mensen verwijzen. Na 13 jaar weet ik ondertussen wel wat er allemaal te doen is en bij wie ze dan moeten zijn. Je kunt mensen dus echt verder helpen. Dat vind ik leuk om te doen. Ik ben hier vier dagen per week, dus de mensen herkennen mij ook wel. Er is wel eens gezegd: ‘Nazir hoort bij het meubilair’.

Uiteraard zijn er ook vaste bezoekers die je steeds beter leert kennen. Het is fijn om de ene keer over de voetbalwedstrijd te kunnen praten en de andere keer een luisterend oor te kunnen bieden. Daarnaast ben je het huis uit, blijf je onder de mensen én op de hoogte van wat er in de buurt speelt.


Voel je je als vrijwilliger gewaardeerd?

De jongens hebben altijd goede woorden voor me. Zoals ik al zei, zeggen ze regelmatig dat ze me volledig vertrouwen en dat ze blij met me zijn. Als ik besluit om een blauw laken op de biljarttafel te laten maken, in plaats van de traditionelere groen, vinden ze dat allemaal goed. Ook weten ze dat ze bij mij moeten zijn als ze vragen hebben over de beschikbaarheid van de tafel.

Binnen de Magneet mag ik ook mijn ideeën doorgeven aan de beheerder en daar voel ik me echt gehoord.

De dankbaarheid van de mensen vind ik de mooiste waardering. Tijdens kerst is er bijvoorbeeld een samenkomst voor vrijwilligers, maar dat is voor mij niet weggelegd. Ik ben niet zo’n feestbeest en vind een ‘dank je wel’ al meer dan genoeg. In Suriname is het doen van vrijwilligerswerk niet zo groot. Daar help je elkaar vanuit menselijkheid en zo zie ik mijn inzet hier ook.


Wat zou je tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

Mijn advies? Ik zou zeggen: Maak iets moois van je leven! Blijf bezig en houd contact met de mensen om je heen. Van de ene op de andere dag ga je van baan met collega’s en nuttige invulling van je dag naar een permanente vakantie. Je kunt in 1 keer al je vakantiedagen opnemen en gaan reizen, maar wat doe je daarna? Ga dus iets doen wat je leuk vindt. Zoek een hobby of vrijwilligerswerk waar je energie van krijgt en waar je misschien iemand anders nog bij kan helpen ook!