Post | juni 2024 | Nieuws | 3 min lezen

Enschedese Vrijwilligersdag 2024

De winnaars

Een feest van erkenning, waardering en ontmoeting.

Jaarlijks op 7 juni vindt de Enschedese Vrijwilligersdag plaats, georganiseerd door M-Pact en de Gemeente Enschede. Afgelopen vrijdag 7 juni werd deze dag groots gevierd op een nieuwe locatie, de sfeervolle Twentsche Foodhal. Met ruim 500 deelnemers was het evenement een groot succes. Vrijwilligers, mantelzorgers en actieve inwoners van Enschede kwamen samen om hun belangeloze inzet voor een mooier Enschede te vieren.

Er was veel te doen tijdens de middag: de Meisjes van het Compliment liepen rond om persoonlijke berichten te schrijven, DJ Shake Minstrel verzorgde de livemuziek en in een fotohoek konden bezoekers een (groeps)foto laten maken. De wereldkeukens van de Twentsche Foodhal zorgden voor heerlijke hapjes en drankjes. Joris (29) vertelt: “Ik ben met vrijwilligerswerk opgegroeid en ik vind het fantastisch om te zien hoe wij gewaardeerd worden voor wat wij doen. Gewoon elkaar ontmoeten, naar elkaars verhalen luisteren en genieten van eten en drinken. M-Pact heeft ons echt in het zonnetje gezet, en de zon schijnt ook nog echt.. hoe mooi is dat!”

De middag stond in het teken van dankbaarheid en erkenning voor de talloze vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de samenleving. Wethouder Niels van den Berg van de Gemeente Enschede had de eer om de prijzen uit te reiken aan de winnaars van de Enschedese Vrijwilligersprijs 2024.

Er waren 10 genomineerde voor de Enschedese Vrijwilligersprijs 2024: Buddy to Buddy Enschede, Budo Schuttersveld, Circus Tijdgeest, Dreamfactory Mediant ggz, Kartrekkers Eanske, Stichting Diaconaal Platvorm Enschede, Stichting Ingehaakt, Stop Armoede 053, Voedselbank Enschede Haaksbergen en Voetbalclub v.v. Victoria 28.


Winnaars Enschedese Vrijwilligersprijs 2024

De winnaars van de Enschedese Vrijwilligersprijs 2024 zijn: 1ste plaats: Stop Armoede 053. Deze organisatie zet zich in om armoede in Enschede tegen te gaan door hulp te bieden aan mensen die in financiële nood verkeren. Hun inspanningen zorgen voor directe ondersteuning en structurele oplossingen.2e plaats: Dreamfactory Mediant GGZ. In de kringloopwinkel werken vrijwilligers samen met cliënten van Mediant Helmerzijde om de cliënten een zinvolle dagbesteding te geven. De opbrengst wordt gebruikt om dromen van cliënten uit te laten komen en 3e plaats: Buddy to Buddy. Nieuwkomers doen 1 op 1 met een vrijwilliger activiteiten om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen om zo met behoud van eigenwaarde integreren makkelijker te maken.

 

“Hart van Goud” prijs 2024

Naast de winnaars van de Enschedese Vrijwilligersprijs 2024 werden ook twee bijzondere vrijwilligers, Cemal Doğan en Geja de Jager, extra in het zonnetje gezet voor hun uitzonderlijke inzet. Deze prijs heeft een bijzondere naam gekregen: Het Hart van Goud prijs.

Cemal Doğan zette zich in voor de Tunnelwacht Helmerhoek, is oprichter van de Wijkwacht Helmerhoek, Helmerhoek Schoon en mede-oprichter Helmerhoek Maatjes. Ook is Cemal commissielid van de Wijkraad Helmerhoek. Bovenal de Kartrekker van de Kartrekkers Eanske. Hij is een echte verbinder en weet mensen aan te zetten om iets goeds te doen voor de ander!

Geja de Jager is een stille kracht binnen het team vrijwilligers maar verzet veel werk en is er altijd, ondanks het feit dat ze zelf behoorlijke fysieke belemmeringen heeft en enige mantelzorger is voor haar vader. Zij is een inspiratie voor anderen en weet anderen te inspireren! Zij laat zien dat ondanks belemmeringen juist vrijwillige inzet je positieve energie geeft om deze aan te kunnen.

 

Troostprijs

Voor de zeven genomineerde organisaties die geen Enschedese Vrijwilligersprijs hebben gewonnen, was er een troostprijs in de vorm van een cadeaubon voor een gratis maatwerktraining voor hun vrijwilligers, een bos bloemen en een doos chocola.

Khadija Amrani, directeur van M-Pact: “De Enschedese Vrijwilligersdag 2024 was een dag vol dankbaarheid, inspiratie en erkenning voor de onmisbare bijdrage van vrijwilligers aan onze stad. We kijken uit naar nog vele jaren van gezamenlijke inzet en betrokkenheid. Zet alvast in je agenda: de Enschedese Vrijwilligersdag op zaterdag 7 juni 2025. 2025 is trouwens een bijzonder jaar, want dan viert Enschede 700 jaar zijn bestaan.”

Deel blogpost