Post | november 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijdag 10 november was de Nationale Dag van de Mantelzorg

Vrijwillige mantelzorgondersteuners zijn maatjes voor gezelligheid!

Er zijn in Nederland heel veel mensen die voor een naaste zorgen. Denk aan een man die voor zijn vrouw zorgt. Of een dochter voor haar vader. “Maar ook een buurvrouw, die boodschappen doet voor de buurvrouw van drie huizen verderop, is een mantelzorger,” vult Mildred Beetz van M-Pact aan.


Mantelzorgondersteuner is een maatje

Mildred is Coördinator Zorgvrijwilligers bij M-Pact. “Zorgvrijwilligers zijn bijvoorbeeld vrijwilligers die mantelzorgers ondersteunen. Want mantelzorger zijn, is vaak heel zwaar. Het kost veel tijd en het heeft invloed op de relatie die je met de ander hebt.”

Daar is Truus (een fictieve naam i.v.m. de privacy van de betrokkenen) het helemaal mee eens. “Ik heb jarenlang voor mijn man gezorgd. Hij was ernstig ziek. Ik deed het met liefde, maar makkelijk was het niet. Als ik toen af en toe een middagje voor mijzelf had gehad, zou dat heel fijn zijn geweest.”

Mildred: “Mantelzorgondersteuners zijn er voor de gezelligheid. Voor een bakkie koffie of gewoon een praatje. Ze doen geen huishoudelijke taken of medische handelingen. Ze zijn een maatje voor zowel de mantelzorger als de zorgontvanger, zodat beiden even hun eigen ding kunnen doen.”


Mantelzorger wordt zelf mantelzorgondersteuner

Truus wilde nadat haar man was overleden graag zelf als vrijwilliger aan de slag. “Ik houd ervan om andere mensen te helpen. Bijvoorbeeld met boodschappen doen. Of om te zorgen dat ze minder eenzaam zijn, want ik vind dat niemand eenzaam zou moeten zijn.”

Mildred vroeg Truus vanwege haar ervaring als mantelzorger of ze een oudere man wilde helpen. Hij was alleen. Zijn kinderen en kleinkinderen konden door hun eigen drukke (werk)leven niet vaak genoeg bij hem langs. Daarom zochten ze iemand om hen te helpen voor hun vader te zorgen. Dat wilde Truus wel. Ze ging één keer per week bij de man langs. En het klikte goed, want zij bleek hetzelfde dialect te spreken als de man. “Ik vind het zo gezellig dat ik in mijn eigen taal kan praten, zei hij dan. Hij zei ook altijd dat hij het ontzettend fijn vond dat ik kwam.”


Mantelzorgondersteuners gezocht!

Mildred: “Kom eens langs op het inloopspreekuur. Of u nou zelf hulp zoekt of juist wil helpen. Ik ga graag met u in gesprek. Dan kijken we samen wat er mogelijk is. Of meld je aan als maatje via het Oranjefonds of de website van M-Pact. Want er zijn veel meer mensen op zoek naar een beetje gezelligheid!


Inloopspreekuur Mantelzorgondersteuning: elke woensdag van 14.00-16.00 uur (behalve tijdens schoolvakanties) in wijkcentrum Stroinkshuis. Adres: Het Stroink 64, 7542 GT Enschede.

Kijk voor meer informatie op Enschede voor elkaar

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrouw met koffie en boeken loopt over straat in de zon

Eigen kracht

| Nieuws
Speciaal voor vrouwen die onder de participatiewet vallen bieden M-Pact en de Gemeente Enschede al sinds 2019 ...
Lees meer

‘Jouw tijd en inzet is hun glimlach!’

| Nieuws
Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag.
Stichting M-Pact besteedt daar jaarlijks op ...
Lees meer

Maak kennis met de actieve 60-plussers!

| Nieuws
Vanaf 7 december in de bibliotheek Enschede.

De expositie 'Enschedese Vrijwilligers in Beeld' is een ...
Lees meer