Post | juni 2021 | Nieuws | 5 min lezen

'Mensenmens’ Lily Hartmans vertrekt bij M-Pact

Mensenmens Lily Hartmans vertrekt bij M-Pact

“Ik heb zo veel mensen zien opbloeien!” vertelt Lily Hartmans enthousiast. Lily was tot 1 juni sociaal ondernemer bij M-Pact. Ze heeft na ruim negen jaar afscheid genomen. “Tijd voor een nieuwe uitdaging en om mijn passie voor mensen op andere gebieden in te zetten.” Onder het genot van een kopje koffie kijkt Lily met plezier en een traan terug op de afgelopen jaren.

 

Bevlogen mensenmens

“Het liefst zou ik gewoon de deur achter me dichtdoen en vertrekken. Al deze aandacht hoeft voor mij niet zo, maar het is ook een goed moment om stil te staan bij wat we samen met alle collega’s, vrijwilligers en samenwerkingspartners de afgelopen jaren hebben bereikt,” gaat Lily verder.


“Lily vindt zichzelf niet belangrijker dan anderen. Ze zei altijd ‘Ik ben jullie collega’ en dat was ook zo. Ze stond naast en met ons en we hebben alles samen gedaan. Lily zet de ideeën en plannen op, vaak al jaren vooruit kijkend naar de toekomst. Wij, de andere medewerkers bij M-Pact voeren die uit. Lily vindt mensen belangrijker dan cijfers. Natuurlijk heeft ze die ook keurig in de gaten gehouden, maar ze is een echt mensenmens,” vertelt collega Jorgos Even.

 

Terugkijken met plezier

In mei 2012 is Lily directeur geworden bij Volksuniversiteit Enschede. “Bij de Volksuniversiteit werden allerlei cursussen aangeboden. Het ging vooral om zoveel mogelijk lesuren en zoveel mogelijk cursisten. Daar bleef het bij. Dat is natuurlijk jammer. Veel interessanter én belangrijker is de ontwikkeling die iemand doormaakt. Natuurlijk niet als iemand een cursus Spaans of kunstgeschiedenis doet, maar wel als het gaat om vrijwilligerseducatie en activeringsprojecten. We willen vrijwilligers graag helpen om hun werk nog beter uit te voeren dan ze al doen. Hebben ze wensen, dromen..? Welke stappen kunnen ze maken?


We hebben bijvoorbeeld een cursus ‘Werken met Excel’ georganiseerd voor penningmeesters. Vrijwilligers bij een speeltuin wilden graag leren hoe je dierengezichten schminkt bij kinderen. Een totaal andere vraag, maar net zo belangrijk. Dus hebben we een grimeur geregeld. Maatwerk daar gaat het om bij M-Pact!

 

Terugkijken met een traan

In de afgelopen 9 jaar zijn een collega en twee vrijwilligers overleden. Kleurrijke, bijzondere mensen die nog een heel leven voor zich hadden. In een klein en hecht team heeft dat enorm veel impact. Het heeft menige traan gekost maar het team ook sterker gemaakt.

 

In mei 2016 werd M-Pact opgericht. Een nieuwe stichting waarin de Volksuniversiteit Enschede en Vrijwilligers053 fuseerden. Die periode was turbulent. Lily: “Daar hebben de mensen van alles over kunnen lezen in de krant. Helaas, niet dat het geheim was, maar de verslaggeving deed niet volledig recht aan de waarheid en het loste niks op. Die periode hebben we gelukkig achter ons gelaten. Door samen hard te werken is M-Pact nu een stabiele organisatie geworden. Ik vond en vind het belangrijk om daarbij te helpen. Nu kan ik het stokje met een gerust hart doorgeven.”

 

Activeren, wat betekent dat?

Lily: “Ik geloof dat iedereen belangrijk is. Dat iedereen talenten heeft. Sommige mensen weten heel goed waar hun passie ligt, waar ze goed in zijn, hebben een leuke baan en zijn tevreden. Anderen hebben daar moeite mee. Dat geeft niks, maar het is voor niemand goed om daar niet actief iets aan te doen. Weet je wat ik zo mooi vind? Dat die groepen elkaar kunnen helpen. Of dat nou is door een statushouder, die tandarts was in Syrië, een werkervaringsplek in een tandartspraktijk aan te bieden, zodat de man ook hier in Nederland als tandarts kan gaan werken. Of door jonge moeders door ‘oudere’ moeders ondersteuning en meer zelfvertrouwen te geven. Het betekent in al deze gevallen dat mensen beter in hun vel komen, kansen krijgen en zelfredzamer worden.


Activeren betekent ook bewust worden van de keuzes die je maakt. Iedere keus is natuurlijk goed. Maar heb je ook nagedacht over de toekomst? Een voorbeeld: vrouwen die ervoor kiezen om thuis te blijven om voor hun kinderen te zorgen. Niks mis mee! Het betekent wel dat je financieel afhankelijk bent van je partner. Dat kan in de toekomst nare gevolgen hebben. Het is goed om daar op tijd bij stil te staan, zodat je zelfredzaam bent en blijft.”

 

Eigen kracht maar niet alleen

M-Pact heeft de afgelopen jaren verschillende activeringsprojecten georganiseerd ook in samenwerking met partners. “We nemen de deelnemers niet aan hun handje. Ik geloof dat je het beste leert door iets zelf te doen. We doen het voor én met de deelnemers. Probeer maar gewoon. Doe maar gewoon mee. Deelnemers krijgen een rol in het project en dan het liefst iets dat nieuw voor ze is. Juist daardoor kun je leren. Zelf verantwoordelijk zijn voor je ontwikkeling. Zoals we bijvoorbeeld in de Doe Mee Huizen doen. Daar krijgen de deelnemers verschillende taken of activiteiten. Zo krijgen ze een kans om weer mee te doen en om onderdeel te zijn van een groter geheel. Ze doen vrijwilligerswerk en krijgen tegelijk werkervaring.

 

Passie voor mensen

Naast haar werk bij M-Pact is Lily Hartmans ook ZZP-er. Ze is arbeidshygiënist. Lily: “Ik maak o.a. risico-inventarisaties bij bedrijven waar bijvoorbeeld gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of machines. Dan praat ik het éne moment met een lasser en het volgende moment met de directeur. Dat maakt voor mij niet uit, ik voel me bij iedereen thuis. Door mijn werk kan ik zorgen dat het werken voor iedereen beter en veiliger wordt.


Daar zit ook de link met wat ik nu doe. Ik heb altijd iets ideëels gehad. Ik ging op mijn 18e milieuhygiëne studeren aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Ik wilde betekenisvol zijn al wist ik toen nog niet hoe. In mijn werk bij M-Pact heb ik geprobeerd betekenisvol te zijn door de inzetbaarheid van mensen te vergroten. Door te zorgen dat hulpvragers tegelijk ook hulpbieders worden, zodat iedereen van elkaar kan leren. Want iedereen heeft iets te bieden en is waardevol. Nu ga ik fulltime als ZZP-er aan de slag en ga ik de arbeidsomstandigheden van mensen verbeteren, zodat iedereen tot zijn recht kan komen. Het werk is misschien anders, maar mijn passie voor mensen niet!”

 

Vrijwilligerswerk

Naast haar betaalde werk doet Lily zelf ook vrijwilligerswerk. “Ik bied het niet alleen maar aan andere mensen aan,” knipoogt Lily. Ze is penningmeester bij Cinementaal en lid van de Taskforce High Heels. “En dat blijf ik ook gewoon doen. Het is leuk werk en ik kan ook op die manier iets voor anderen betekenen.”

 

Opvolging

Sinds 1 juni is Khadija Amrani de nieuwe sociaal ondernemer bij M-Pact. “Ik vind haar fantastisch!” roept Lily spontaan uit. “Ze is een hele warme en betrokken persoon. Ze heeft ook veel kennis en een groot netwerk in Enschede, dus dat gaat helemaal goed komen.”
Deel blogpost