Vrijwilliger; Onderzoeker en verzamelaar immaterieel erfgoed Oost-Nederland

Vrijwilliger; Onderzoeker en verzamelaar immaterieel erfgoed Oost-Nederland

Structureel werk · Flexibele uren
Enschede, Overijssel, Nederland
Kunst & cultuurNatuur & Milieu
De organisator heeft deze activiteit gemarkeerd als gevuld. Aanmeldingen zijn gesloten. Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
De Museumfabriek
#66813
Scan me of ga naar www.m-pact.nl/o/De-Museumfabriek/activiteiten/Vrijwilliger-Onderzoeker-en-verzamelaar-immaterieel-erfgoed-Oost-Nederland/66813 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting


Help ons immaterieel erfgoed te behouden! Word vrijwillige antropoloog in Oost-Nederland. Ontdek en documenteer oude en nieuwe tradities, rituelen en gebruiken

Uitgebreide omschrijving

In de afdeling Twentelab van De Museumfabriek worden museale voorwerpen onderzocht, beschreven en gedigitaliseerd. Bij voorwerpen kun je denken aan vlinders, oude kaarten, foto’s, ansichtkaarten, schelpen maar ook aan gebruiksvoorwerpen, technische instrumenten, maquettes et cetera.

 

De basis van ieder museum is een collectie met voorwerpen. Met die voorwerpen worden verhalen verteld. Een geschiedenis van een gebied bestaat niet alleen uit voorwerpen. Ook uit verhalen (oral history), rituelen of tradities.

 

Die laatste twee (rituelen en tradities) zou je kunnen beschouwen als immaterieel erfgoed. Het zijn gebruiken die als kenmerk hebben dat ze mensen met elkaar verbinden. Het noaberschop is een goed voorbeeld. Of de poaskearls in Ootmarsum. Of recenter: het maken van een doek bij FC Twente of de piratenzenders.

 

Deze gebruiken, tradities en rituelen wil De Museumfabriek verzamelen en vastleggen in de collectiedatabase. En vervolgens ontsluiten via de Atlas van Ooit.

 

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die als een soort antropoloog

  • op zoek gaat naar oude en nieuwe tradities, rituelen en gebruiken. In de regio Oost-Nederland.
  • dit immaterieel erfgoed gaan vastleggen door te beschrijven en eventueel fotograferen of interviewen.

 

Spreekt dit je aan? Reageer dan op deze vacature. Onze voorkeur heeft het dat er een team is van minimaal twee personen die zich met dit onderwerp bezig houdt.

 

Wat bieden wij;

  • Een leuke werkplek met enthousiaste vrijwilligers.
  • Deelname aan een cursus ‘omgaan met museale voorwerpen’ en andere museale cursussen óf trainingen om je te verbeteren in het vak van redacteur;
  • Voor al onze medewerkers hebben we een museumjaarkaart.

 

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Hoe kom ik er?

De organisator heeft deze activiteit gemarkeerd als gevuld. Aanmeldingen zijn gesloten. Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen

Over De Museumfabriek

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn de grootste musea in het oosten van het land. Twee vooruitstrevende musea met elk een onderscheidend profiel en elk een eigen doelgroep die nauw samen werken. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en dat belangrijke tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek. De Museumfabriek ontwikkelt zich tot een veelzijdig museum voor families, liefhebbers en professionals over natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap. Een museum waar je door een microscoop of telescoop kunt turen, waar je je kunt verbazen en waar je kunt leren. Maar ook waar je kunt onderzoeken, creëren, zagen, tekenen, drukken, solderen, monteren en coderen. De
Museumfabriek is een museum waar verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden.