Groene vingers gezocht voor de tuinen van Rijksmuseum Twenthe!

Groene vingers gezocht voor de tuinen van Rijksmuseum Twenthe!

Structureel werk · 4 uur/week
Lasondersingel, 7514 BP Enschede, Netherlands
Kunst & cultuurNatuur & Milieu
De organisator heeft deze activiteit gemarkeerd als gevuld. Aanmeldingen zijn gesloten. Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Rijksmuseum Twenthe
#50887
Scan me of ga naar www.m-pact.nl/o/Rijksmuseum-Twenthe/activiteiten/Groene-vingers-gezocht-voor-de-tuinen-van-Rijksmuseum-Twenthe/50887 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Hou jij van tuinieren en kunst, en wil jij graag meehelpen bij het onderhouden van onze tuinen? Dan is dit vrijwilligerswerk iets voor jou!

Uitgebreide omschrijving

In 2020 is Rijksmuseum Twenthe van start gegaan met 'Het Groene Lab', een groene werkplaats voor kunstenaars én het publiek. Hiervoor werd de versteende binnentuin van het museum getransformeerd in een groene oase met meer ruimte voor bloemen, planten en biodiversiteit. Kunstenaars kunnen er onderzoek doen en planten laten groeien die dienen als materiaal of grondstof voor de kunst. Het publiek kan er deelnemen aan uiteenlopende workshops. 'Het Groene Lab' is een levend laboratorium dat op letterlijke wijze de kunst voedt. Maar 'Het Groene Lab' is meer dan dat. Met 'Het Groene Lab' verkennen we ook de relatie van de mens met zijn natuurlijke omgeving, en hoe deze relatie er in de toekomst uit zou kunnen zien.


Deze programmalijn heeft zich in de afgelopen twee jaar vertaald in een vernieuwde binnentuin én achtertuin bij ons museum. Zo creëerde kunstenaar Claudy Jongstra samen met tuinontwerper Stefan Jaspers een aantal plantvakken met verfplanten en kruiden die Jongstra gebruikt voor haar werk. De kunstenaar Christiaan Zwanikken heeft in 2021 een speciaal ‘lavendelveld’ aangelegd, met een zeldzame lavendelsoort die hij ontdekte rondom zijn studio in Portugal. Deze lavendelplant is vanwege zijn bijzondere chemische eigenschappen een belangrijk ingrediënt voor Zwanikkens werk. Vanaf het voorjaar van 2022 breiden we dit ‘groene lab’ uit naar de achterkant van het museum, waar zich verscholen tussen de eikenbomen een oude Twentse boerderij en een grote, in onbruikgeraakte tuin bevinden. Rijksmuseum Twenthe heeft kunstenaar Elspeth Diederix gevraagd om een nieuw ontwerp te maken voor de achtertuin, om dit gebied nieuw leven in te blazen en opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek.


Wij zoeken: 

Wij zoeken vrijwilligers die ons team van tuinvrijwilligers willen komen versterken. In de afgelopen twee jaar is er een gezellige club tuinvrijwilligers ontstaan die met elkaar de binnentuin onderhouden. Met de opening van de Sottobosco Tuin ontstaan er meer werkzaamheden, waardoor we extra tuinvrijwilligers zoeken om ons team te versterken. Hou jij van tuinieren en kunst, en wil jij graag meehelpen bij het onderhouden van onze tuinen? Dan is dit vrijwilligerswerk iets voor jou!


We vragen een minimale beschikbaarheid van 4 uur per week. Dit is uiteraard seizoensgebonden, in de winter zal het werk in de tuin stilliggen. Vanuit het museum is er een vrijwilligerscoördinator aangesteld die de vrijwilligers zal aansturen en hierbij het eerste aanspreekpunt is. 

 

Werkzaamheden: 

- Onderhouden van de plantvakken vanaf begin april (wieden, bewateren, etc.)

- Geïnteresseerde bezoekers van meer informatie voorzien 

- Licht snoeiwerk

- Helpen met planten (indien nodig)


Wij bieden: 

- Regelmatige bijeenkomsten over de tuinplannen met de conservator en projectleider van het Groene Lab. 

- Elk jaar een gratis museumkaart. 

- Uitnodiging voor de zomer- en kerstborrel voor medewerkers en vrijwilligers van het Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek


Interesse? 

Stuur ons een berichtje!

Hoe kom ik er?

De organisator heeft deze activiteit gemarkeerd als gevuld. Aanmeldingen zijn gesloten. Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen

Over Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding. Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding.