Post | maart 2021 | Uitgelicht! | 4 min lezen

Bike Works

Bike Works Alifa Enschede Jongeren vrijwilligerswerk

Een warme liefdevolle plek voor jongeren én fietsen

Bike Works is één van de genomineerden voor de Enschedese Vrijwilligersprijs.


“Toen ik hier voor het eerst binnen kwam, vond ik het leuk dat het er zo ambachtelijk uit ziet. Iedereen is hier welkom en je hoort er gewoon bij. Het is ook fijn dat we lekker creatief bezig kunnen zijn,” vertelt Emrys enthousiast over Bike Works


Emrys is een van de jongeren die bij Bike Works een thuis en een veilige werkplek heeft gevonden. Bike Works is een stedelijke voorziening van Alifa. Pascal Dijkman, jeugdwerker bij Alifa, is in 2016 begonnen met dit project. “Het is begonnen als een zakgeldproject. Samen met (straat)jongeren ging ik klusjes doen in Stroinkslanden. Zo kon ik in contact komen met jongeren en konden we tijdens het klussen over van alles praten. Het bezig zijn en een beetje geld verdienen werkte stimulerend.


Na verloop van tijd mochten we in een sloophuis tijdelijk een soort werkplaats inrichten. De wijkraad heeft ons toen geholpen aan het eerste gereedschap. Later zijn we uitgegroeid/verhuisd naar het centrum. Daar gingen we met een tent de straat op om fietsen te repareren. Samen bezig zijn voor wijkwerk en team ‘Opvoeden en Opgroeien’. Een mooie combinatie. Uiteindelijk kregen we de kans om hier in de Performance Factory een werkplaats te huren.”


Wat is Bike Works?

Pascal: “We zijn een leer-werkbedrijf. Jongeren uit de hele stad zijn welkom om hier te leren hoe ze fietsen kunnen repareren en om zo een zakcentje te verdienen. We bieden leer-werktrajecten vrijetijdsbesteding en stageplekken. Er is ook ruimte voor taakstraffers. We hebben een poule van ongeveer 20 jongeren, zowel jongens als meiden van 12-23 jaar. We zijn vier dagdelen per week open. Als de jongeren werken, krijgen ze een deel van de opbrengst. Daar worden ze niet rijk van, maar het is een leuke beloning. We werken ook samen met ‘Onderhoud Enschede’ en ‘Meesterwerk’, zodat jongeren ook met hout- en/of metaal kunnen werken.”


Waarom Bike Works?

“Ik werk graag met jeugd. Dat vind ik geweldig. Ik ben ook graag bezig. Iets doen terwijl ik praat met een jongere over een probleem, werkt voor mij en voor veel jongeren het beste,” legt Pascal uit. Hij gaat gedreven verder: “Daarnaast vind ik het jammer dat er tegenwoordig bijna geen initiatieven meer zijn, waar mensen iets (leren) maken. Dat verdwijnt steeds meer. Dus ik ben gaan zoeken naar iets waar je bezig kunt zijn (ik wil zelf ook niet de hele dag stilzitten achter een computer), waar jongeren iets van leren en waarmee we ook wat geld kunnen verdienen om onszelf mee te bedruipen. Gaandeweg voeren we gesprekken, leren we ze levenslessen, zoals hoe je jezelf moet redden, welke keuzes er zijn, het belang van school en van de maatschappij. Dat is Bike Works geworden. Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan duurzaamheid, hergebruik en kwaliteit. We zijn dus toekomstbestendig.”


Wat doet Bike Works?

“We repareren fietsen, maar geen elektrische. Dat is de basis. Mensen kunnen hier hun fiets brengen en dan repareren we die tegen gunstige tarieven. We hebben een paar tweedehands fietsen te koop, maar zijn geen officiële dealer. We zijn we er vooral voor mensen, die weinig te besteden hebben. Door hen te helpen, kunnen zij verder en hebben wij werk. We gebruiken, op aanvraag, ook tweedehands materialen. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee.

Door op deze manier bezig te zijn kunnen we hopelijk steeds meer jongeren een plek bieden. Een plek waar tijd is om te groeien op allerlei leefgebieden. Er zit hier veel liefde in. In dit werk moet je altijd iets meenemen van jezelf. Dan kan iets groeien en bloeien. Ik doe het met heel mijn hart en krijg er veel voor terug.”


Een kroon op ons werk

Emrys is tijdens ons gesprek op de achtergrond druk bezig. Hij werkt hier inmiddels 2,5 jaar. “Door een chronische aandoening ben ik afgekeurd, maar ik wil niet alleen maar thuis zitten. Ik ben hier begonnen als vrijwilliger. Nu doe ik de MBO-opleiding Mobiliteit en loop hier stage. Uiteindelijk hoop ik hier een betaalde baan te krijgen. Misschien wel het werk van Pascal over te nemen,” zegt hij glunderend van trots. “Dat zou echt een kroon op mijn werk zijn als dat lukt! Ik ben sowieso supertrots op wat Emrys hier bereikt heeft. En zo zijn er nog veel meer succesverhalen te vertellen,” vult Pascal vol trots aan.


Wat zou je tegen jongeren zeggen die ook iets zoeken of dit artikel lezen?

Emrys: “Kom hierheen. Dat is echt aan te raden zeker als je houd van creatief bezig zijn. En vooral als je thuis aan het niksen bent. We zijn hier allemaal aardig en het is altijd gezellig.


En tegen volwassenen?

“Kom je fiets langsbrengen voor reparatie!” zeggen Pascal en Emrys bijna in koor. Pascal: “Materialen, gereedschap en een mooie werkplaats hebben we. Hoe meer mensen hun fiets hier laten repareren, hoe meer jongeren we kunnen helpen.” Emrys vult nog aan: “We zijn niet duur en er staat altijd een bakkie koffie klaar!”
BIKE WORKS:

Bike Works is gevestigd in de Performance Factory.

Open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.

Vanwege de coronamaatregelen is vrije inloop nu niet mogelijk.

Maak een afspraak om uw fiets te laten repareren via Pascal: 06-53346786.

Adres: Hoge Bothofstraat 41, 7511 ZA Enschede


[Door: Marijke Tetteroo]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Humanitas Twente

Humanitas Twente: “We helpen je door een moeilijke tijd, zodat je het daarna weer zelf kunt!”

| Uitgelicht!
In 2020 was Humanitas Twente genomineerd voor zowel de Overijsselse als de Enschedese Vrijwilligersprijs ...
Lees meer
circus tijdsgeest

Circus Tijdgeest: “We hebben een plekje voor iedereen.”

| Uitgelicht!
Circus Tijdgeest in vier woorden: Enthousiast, betrokken, flexibel, en dynamisch.
Het circus is één van de ...
Lees meer

Smiley Stroinkslanden

| Uitgelicht!
Winnaar Enschedese Vrijwilligersprijs 2019

ENSCHEDE - Smiley Stroinkslanden heeft zaterdag de ...
Lees meer