Post | mei 2021 | Uitgelicht! | 4 min lezen

Circus Tijdgeest: “We hebben een plekje voor iedereen.”

circus tijdsgeest

Circus Tijdgeest in vier woorden: Enthousiast, betrokken, flexibel, en dynamisch.

Het circus is één van de genomineerden voor de Enschedese Vrijwilligersprijs


Wat is Circus Tijdgeest?

Suus (Suzanne Brouwer), artistiek leider: “We zijn een groep van 20 vrijwilligers. Samen met het bestuur en nog wat ‘helpende handen’ organiseren we workshops waarin deelnemers verschillende circuskunstendisciplines oefenen. Maar dat is niet het doel! Circus is eigenlijk alleen maar het middel om de deelnemers meer zelfvertrouwen te geven. Maar ook om ze te leren samenwerken, om ze vaardigheden te leren of om levenslessen mee te geven. Zeker voor kinderen die het moeilijk hebben, is het fijn als de hulp er niet zo dik bovenop ligt, maar verkapt is. Dan lijkt het alleen maar leuk, terwijl ze toch iets leren.”

Voorzitter Manuel Schrik: “Bij Speeltuin Kozakkenpark hebben we onze vaste oefenlocatie. Daar kan iedereen van 0-100 jaar met ons meedoen. We werken vooral met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook met middelbare scholieren en volwassenen. Iedereen kan en mag bij ons meedoen. We doen daarnaast ook regelmatig projecten op scholen.”


Suus: “Sinds begin maart zijn we weer iedere maandag- en dinsdagmiddag bij het Kozakkenpark. Door de coronacrisis konden we heel lang niks doen. Nu mogen we met kleine groepen kinderen weer aan de slag. Wel in de buitenlucht, dus alleen als het mooi weer is,” knipoogt Suus.

“Wandel gewoon eens binnen. Je bent altijd welkom!” gaat Suus enthousiast verder. Suus werkt al jaren als vrijwilliger bij Circus Tijdgeest. Sinds het najaar van 2020 is ze de artistiek leider. Manuel: “Ik ben al sinds 1988 bij het circus. Het circus is in 1987 door Hans Rutjes opgericht. Hij was geïnspireerd door Cirkus Tværs uit Denemarken. We traden toen in Enschede, maar ook in heel Europa op als straatartiesten. Daarmee verdienden we geld om van te kunnen eten. We werkten ook veel met jeugd uit achterstandswijken. Alles wat we deden én doen, doen we met veel plezier, zodat alle kinderen plezier kunnen hebben.”


Doe Mee Festival

Naast de workshops en wekelijkse bijeenkomsten heeft Circus Tijdgeest ook een eigen festival. Ze zetten dan de eigen circustent op bij het Kozakkenpart. Een week lang wordt er geoefend in verschillende circusdisciplines. Op vrijdag is dan de slotvoorstelling. Suus: “Vorig jaar kon dat natuurlijk niet doorgaan. Nu zijn we druk bezig om het voor dit jaar wel te organiseren. Als het doorgaat, is het Doe Mee Festival 2021 in de eerste week van de meivakantie.” (3 t/m 7 mei)


Zijn jullie alleen in Enschede actief?

Suus: “Nee, we gaan ook graag op bezoek in andere landen om daar samen met andere circussen activiteiten voor kinderen uit achterstandswijken of bijvoorbeeld weeshuizen te organiseren. We zijn in Slovenië, Tsjechië, Duitsland, Denemarken en nog veel meer geweest.” Manuel: “Wij gaan als vrijwilligers en nemen ook een groep kinderen mee, want het gaat om de kinderen. Zowel die uit Nederland als die uit het gastland. We vragen hiervoor Europese subsidies aan, zodat het voor de kinderen niks kost.” “En verder ontvangen we bijdrages van sponsors. Als wij bijvoorbeeld een groep hier in Enschede ontvangen, sponsort bakkerij Savonije het brood,” vult Suus aan. “Laten we hopen dat het snel weer kan!”


Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“De laatste tijd zijn we druk bezig om onze organisatie verder te professionaliseren. Oprichter Hans gaat over twee jaar met pensioen. Dan moeten wij het overnemen. Nu zijn we dus alles aan het stroomlijnen en afspreken,” vertelt Suus. Manuel: “ Suus en ik doen nu bijvoorbeeld de opleiding ‘Begeleider in de Circuskunsten’ als een soort bijscholing.” Suus: “Ja en de komende jaren willen we de andere vrijwilligers ook die opleiding laten volgen. Veel van onze vrijwilligers zijn als kind bij ons begonnen en zijn nu wel ervaringsdeskundig. Maar we willen natuurlijk altijd meer.”


We dromen van een eigen plek!

Manuel: “Wat we in de toekomst ook graag willen hebben, is een eigen ruimte. Een plek waar de hoogte geen probleem is bij het jongleren.” “Ja, waar we onze materialen en stellages gewoon kunnen laten staan. Als we een eigen plek hebben, kunnen we veel meer kinderen bereiken en wie weet wat er dan nog meer mogelijk is?! Dus weet iemand een lege gymzaal? Of een oude school of zoiets? Ik wil namelijk best met mijn gezin verhuizen naar zo’n school. Dan wordt dat ons huis met daaraan vast ons circus. Gaaf toch?!”


Hebben jullie op dit moment nog iets nodig waar de lezers mee kunnen helpen?

Suus: “Eigenlijk zijn veel van onze materialen aan vervanging toe, zoals de balanceerballen en de pois. We hebben ook een ‘nieuwe’ aanhanger nodig om onze spullen te kunnen vervoeren. Als mensen ons daarmee zouden willen helpen, zou dat super zijn.” “Dat kan natuurlijk ook als geldelijke donatie of als je andere ideeën hebt? Bel en mail mij dan. Of loop gewoon eens binnen bij het Kozakkenpark,” gaat Manuel verder.

Suus: “Oh en nieuwe vrijwilligers en deelnemers zijn natuurlijk ook altijd welkom!”


Circus Tijdgeest is te vinden in Speeltuin Kozakkenpark. Op maandag- en dinsdagmiddag van 15.00-16.30 uur kunnen kinderen meedoen met allerlei circusactiviteiten. De eerste keer is gratis. Daarna kost het €1,50 per middag. Vanwege de coronamaatregelen zijn activiteiten voor volwassenen op dit moment nog niet mogelijk.Meer informatie?

Bel of mail naar Manuel Schrik 06-14366343 / [email protected] of Suus: 06- 46394323

Stuur voor meer informatie over de workshops een berichtje via: facebook.com/CircusTijdgeest

Adres: G.J. van Heekstraat 14, 7521 EG Enschede

www.circustijdgeest.nl

 

[Door: Marijke Tetteroo]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Humanitas Twente

Humanitas Twente: “We helpen je door een moeilijke tijd, zodat je het daarna weer zelf kunt!”

| Uitgelicht!
In 2020 was Humanitas Twente genomineerd voor zowel de Overijsselse als de Enschedese Vrijwilligersprijs ...
Lees meer
Bike Works Alifa Enschede Jongeren vrijwilligerswerk

Bike Works

| Uitgelicht!
Een warme liefdevolle plek voor jongeren én fietsen
Bike Works is één van de genomineerden voor de ...
Lees meer

Smiley Stroinkslanden

| Uitgelicht!
Winnaar Enschedese Vrijwilligersprijs 2019

ENSCHEDE - Smiley Stroinkslanden heeft zaterdag de ...
Lees meer