Post | november 2021 | Uitgelicht! | 3 min lezen

Hospice Enschede

Hospice Enschede

"Een thuis tot het laatste moment"

 

“We zijn ontzettend blij dat we de derde prijs hebben gewonnen! De nominatie was al fantastisch. Dat gaf extra aandacht en er kwamen zelfs nieuwe vrijwilligers bij. Het is heel mooi en dankbaar werk om mensen bij te staan in de laatste maanden van hun leven, maar dat kunnen we alleen dankzij onze vrijwilligers. Zonder onze vrijwilligers zouden we nergens zijn. We gaan zeker iets leuks voor hen doen met deze prijs,” vertelt manager Erik Roelofs enthousiast. Hospice Enschede heeft op 7 december 2020 de derde prijs gekregen bij de uitreiking van de Enschedese Vrijwilligersprijs 2020. Een goede reden om eens kennis te maken met deze bijzondere organisatie.

 

Wat is Hospice Enschede?

“Hospice Enschede is een huis waar mensen, als ze ongeneeslijk ziek zijn, kunnen verblijven om te sterven,” legt Erik Roelofs uit. “De meeste mensen sterven als het zover is het liefst gewoon thuis. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk. Wij bieden die mensen dan hier een plek, die daar zoveel mogelijk op lijkt. Daarnaast is hier 24 uur per dag zeven dagen per week professionele zorg aanwezig, zodat we alles kunnen doen om de laatste maanden zo aangenaam mogelijk te maken.

Ons motto is: ‘We zijn er voor de mensen. Zij zijn de bewoners, geen patiënten. Alles draait om de bewoners: om hun leven, hun wensen en hun afscheid.”

 

Een broodje kroket om 10.00 uur ’s ochtends? Geen probleem!

Het hospice heeft acht kamers. Elke bewoner heeft een eigen kamer met eigen sanitair. De kamers zijn standaard voorzien van een bed, een relaxstoel en een kast. Erik: “De kamers kunnen kil overkomen. Daarom adviseren we de bewoners om de kamer eigen te maken met plantjes, meubels of door bijvoorbeeld schilderijen en foto’s op te hangen. Daar hebben we speciale rails voor.”

In het hospice is 24/7 een verpleegkundige aanwezig. Livio heeft daar een vast team en zorgt voor de medische zorg. Vrijwilligers doen al het andere werk, zoals helpen bij het eten of een spelletje spelen ter ontspanning. Iedere dag zijn er van 8.00-23.00 uur twee vrijwilligers aanwezig. De vrijwilligers koken ook de maaltijden, doen de was en ondersteunen de verpleegkundige.

“Onze bewoners kunnen omdat ze in de laatste fase van hun leven zitten ineens bijzondere wensen krijgen of bijvoorbeeld trek in iets speciaals. Dat hoort bij het proces en wij zorgen dat die wensen in vervulling gaan. Een broodje kroket om 10.00 uur of een kop soep om 21.00 uur? Geen probleem! De vrijwilligers zorgen dat het geregeld wordt,” vertelt Erik vol medeleven. “Mensen zien vaak erg op tegen dit laatste proces. Als wij iets kunnen doen om dat makkelijker te maken, dan doen we dat!”

 

Vrijwilligers zijn mensen met een gouden randje!

In het hospice werken 50 zorgvrijwilligers. Die werken allemaal 8-10 uur per week. Daarnaast zijn er ook kookvrijwilligers, tuinvrijwilligers en vrijwilligers voor klusjes. Erik: “Alles draait hier dankzij onze vrijwilligers. Zonder onze vrijwilligers zijn we nergens. Het zijn pareltjes, die allemaal een vrije tijd investeren in mensen die ernstig zien zijn. De €250 die we gewonnen hebben bij de EVP investeren we dus graag in onze vrijwilligers. Door de coronacrisis duurt dat wat langer, maar in het najaar krijgen ze allemaal de training “Werken vanuit de bedoeling”. Een training om te ontdekken wat hun drives zijn, wat ze brengen, wat ze nodig hebben. Maar ook om te leren hoe ze nog beter kunnen samenwerken en omgaan met moeilijke situaties.”

Er worden in het hospice regelmatig trainingen, workshops en activiteiten voor de vrijwilligers georganiseerd. Door de coronacrisis gaat dat echter bijna niet. Erik: “Daarom hebben we iedereen beloond voor hun inzet met een kerstpakket en een bon om bij plaatselijke winkeliers te besteden.”

 

Hebben jullie wensen of iets nodig?

“Als hospice krijgen we vanuit de overheid één vast bedrag per persoon. De verpleegkundige zorg wordt door Livio bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Daarnaast betalen de bewoners €35 per dag voor de ‘hotelkosten’. Daar kunnen we net aan van draaien. We hebben een Stichting Vrienden van Hospice Enschede. Die zoeken sponsoren voor investeringen. In 2020 hebben we daardoor acht nieuwe hoog-laagbedden aan kunnen schaffen,” legt Erik uit.

 

“Maar we dromen ervan om bij iedere kamer een deur naar buiten en een eigen terrasje te maken. Dat vraagt een grote investering en dat is lastig. De eigenaar van het pand moet daar ook toestemming voor geven. Maar als mensen ons hierbij willen helpen, graag!

Dit jaar moeten in ieder geval de relaxstoelen in de kamers worden vervangen. Daar zoeken we nu de middelen voor. Dus als u als bedrijf nog een goed doel zoekt om te sponsoren?” knipoogt Erik.

 

Wilt u Hospice Enschede helpen door sponsoring of heeft u andere ideeën? Neem dan contact op met manager Erik Roelofs. Tel: 053-4753040 / [email protected]

Kijk voor meer informatie ook op www.hopsice-enschede.nl

 

 [Door: M.Tetteroo]

  

Deel blogpost