Skip Sidebar

Over ons

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn de grootste musea in het oosten van het land. Twee vooruitstrevende musea met elk een onderscheidend profiel en elk een eigen doelgroep die nauw samen ...

Kunst & cultuur
Deel
Interviewer (Oral History Project)

Interviewer (Oral History Project)

Structureel werk · 3–8 uur/week
Het Rozendaal 21, 7523 XG Enschede, Nederland
Kunst & cultuur
Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
De Museumfabriek
#51198
Scan me of ga naar www.m-pact.nl/o/De-Museumfabriek/activiteiten/Interviewer-Oral-History-Project/51198 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Heb je interesse in de verhalen van mensen, vind je het uitdagend om verhalen in beeld te brengen, en zo bij te dragen aan het de vastlegging van geschiedenis?

Uitgebreide omschrijving

In de afdeling Twentelab van De Museumfabriek worden museale voorwerpen onderzocht, beschreven en gedigitaliseerd. Bij voorwerpen kun je denken aan vlinders, oude kaarten, foto’s, ansichtkaarten, schelpen maar ook aan gebruiksvoorwerpen, technische instrumenten, maquettes et cetera.

 

Een van de manieren om voorwerpen vast te leggen is ‘mondelinge geschiedschrijving’, ook wel bekend als Oral History. Bij mondelinge geschiedschrijving worden persoonlijke verhalen van mensen over (dagelijkse of unieke) gebeurtenissen of voorwerpen op film vastgelegd. Dit levert waardevolle en unieke verhalen op die anders mogelijk verloren zouden gaan.

 

“Voor het te laat is”: waardevolle verhalen vastleggen

Het doel van ‘Voor het te laat is’ is de verhalen van de voormalige gebruikers of van experts van museale voorwerpen op film vast te leggen, om te voorkomen dat deze waardevolle verhalen verloren gaan. De filmpjes van ongeveer 5 minuten worden aan het publiek getoond op het internet via de “Atlas van Ooit”, een platform waarbinnen men kan zoeken in de museale collecties van verschillende musea. Ook moeten de films zo gemaakt zijn dat ze te vertonen zijn in het museum.

 

Voor dit project zoekt De Museumfabriek een interviewer.


Wat wij vragen;


We zijn op zoek naar een vrijwilliger die ervaring heeft met het werken met mensen en kan zich goed inleven in anderen. Iemand die allereerst ontzettend goed kan luisteren, en weet wanneer er doorgevraagd moet worden. Iemand met oprechte interesse in zowel het object als de voormalige gebruiker.

 

Daarnaast;

  • Ben je is bereid zich in te lezen en goed voor te bereiden op een interview;
  • Ben je in staat om met zo weinig mogelijk woorden de geïnter­viewde te laten vertellen;
  • Kan je tijdens het gesprek overzicht houden en het op een prettige en flexibele manier leiden en sturen;
  • Kan je aan de hand van de hoofdonderwerpen een compleet interview houden.

 

Wat wij bieden;


-         Een inspirerende werkomgeving, met een Rembrandt aan de muur en een Wolhaarneushoorn bij het koffieautomaat;  

-         Samenwerking in een team met een producent en een filmer/editor; 

-         Deelname aan een cursus ‘omgaan met museale voorwerpen’ en andere museale cursussen óf trainingen om je te verbeteren in het vak van filmer/editor, dus op het gebied van audio/video. 

-         Een leuk en internationaal team met een informele maar professionele sfeer; 

-         Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding; 

-         De Museumjaarkaart; 

-         Zodra het weer kan: gezellige (fysieke) personeelsbijeenkomsten!


Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn de grootste musea in het oosten van het land. Twee vooruitstrevende musea met elk een onderscheidend profiel en elk een eigen doelgroep die nauw samenwerken. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en dat belangrijke tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek.

De Museumfabriek ontwikkelt zich tot een veelzijdig museum voor families, liefhebbers en professionals over natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap. Een museum waar je door een microscoop of telescoop kunt turen, waar je je kunt verbazen en waar je kunt leren. Maar ook waar je kunt onderzoeken, creëren, zagen, tekenen, drukken, solderen, monteren en coderen

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Enschede Activiteiten > De Museumfabriek > Interviewer (Oral History Project)

Over De Museumfabriek

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn de grootste musea in het oosten van het land. Twee vooruitstrevende musea met elk een onderscheidend profiel en elk een eigen doelgroep die nauw samen werken. Rijksmuseum Twenthe is een kunstmuseum dat beschouwelijk is en dat belangrijke tentoonstellingen organiseert voor een landelijk publiek. De Museumfabriek ontwikkelt zich tot een veelzijdig museum voor families, liefhebbers en professionals over natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap. Een museum waar je door een microscoop of telescoop kunt turen, waar je je kunt verbazen en waar je kunt leren. Maar ook waar je kunt onderzoeken, creëren, zagen, tekenen, drukken, solderen, monteren en coderen. De
Museumfabriek is een museum waar verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden.