Vrijwilliger-Enschede-Ellie

"Ik doe al sinds mijn zesde vrijwilligerswerk!"

Ellie van der Bie, 67 jaar.

Wat deed je voor je pensioen?

Ik ben begonnen als muzieklerares in het basisonderwijs. Toen we in Hengelo kwamen wonen, was het muziekonderwijs inmiddels wegbezuinigd. Ik heb me daarom omgeschoold tot activiteitenbegeleider. Ik werkte bij Zorgcentrum De Posten toen ik vervroegd met pensioen kon gaan door de pensioenregeling van mijn man.

Doe je vrijwilligerswerk?

Natuurlijk! Als ik eerlijk ben, heb ik mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan. Ik ben een Zeeuwse van geboorte. Mijn ouders hoorden bij een kerk en daar was het heel gebruikelijk dat je vrijwilligerswerk deed. Ik weet nog dat we fruit en andere dingen bij ouderen in de buurt gingen brengen. Toen was ik 6 jaar! Toen ik 12 was, ging ik het koor dirigeren, omdat de dirigent orgel moest spelen. Op mijn 14e begeleidde ik zelfs al mijn eigen orkestje. Door dit muzikale vrijwilligerswerk ben ik zelfs muziek gaan studeren.  

Ik wist niet beter. Ik ben opgegroeid met het idee dat het zo hoorde. Dat je iets goeds doet voor andere mensen. Dat is ook één van de redenen waarom ik nog steeds vrijwilligerswerk doe.

Later heb ik ook geholpen op school met de overblijf of ging ik mee met excursies. Ik heb ook een tijd als vrijwilliger geholpen in de klas. Omdat ik dat leuk vond en omdat ik zelf meer wilde leren over pedagogiek. Dat is eigenlijk een soort stil vrijwilligerswerk, omdat we dat niet als vrijwilligerswerk zien. Maar het is het wel. Net als koken voor een buurman van 82 tijdens covid. Dat soort dingen doe je gewoon. 


Kun je iets meer vertellen over het vrijwilligerswerk dat je nu doet?

Toen ik stopte met werken, zat ik ineens bij huis. Wat nu?? Ik was al 10 jaar vrijwilliger bij ’t Bouwhuis. Daar ging ik bijvoorbeeld met bewoners wandelen, fietsen op de duo-fiets of zwemmen. Maar het was niet genoeg. Ik wilde meer.

Ik wilde niet iets doen dat mijn oude werk te maken had. Want vrijwilligerswerk is vrijwilligerswerk! Ik wil geen betaalde baan inpikken. Er worden al te veel banen wegbezuinigd en vervangen door vrijwilligers. Ik heb toen gezocht naar iets dat ik echt leuk vond. Want alleen dan kun je het volhouden. Ik wil niet alleen achter een computer zitten. Dat past gewoon niet bij mij.

Daarom geef ik nu ook taalles vanuit Alifa. De deelnemers krijgen ergens anders les en ik geef extra uitleg over iets wat ze moeilijk vinden. Of we gaan gewoon extra oefenen. Ik vind het een uitdaging om interessante oefeningen te vinden. Zoals bijvoorbeeld een les “Hoe pin je geld bij de pinautomaat?”. Want wat betekent “Voer je pas in” eigenlijk? Taalles geven geeft mij voldoening, omdat ik mensen uit andere culturen leer kennen. We praten over van alles zoals muziek, het schoolsysteem in hun land van herkomst en over eten. Vooral over eten!


Waarom doe je vrijwilligerswerk?

Omdat het ik fijn vind om iets goeds te doen voor een ander. Dat was vroeger al zo. Ik doe ook vrijwilligerswerk om contact te hebben met anderen. Voor de sociale contacten, zowel met deelnemers als met collega-vrijwilligers en mensen van de bibliotheek.

Ik doe ook vrijwilligerswerk om mijn hersens gezond te houden. Zeker na je 60e is het belangrijk om je hersens te trainen. Dat kan ik natuurlijk doen door te puzzelen. Of door te haken, maar dat is niet uitdagend genoeg voor mij. Ik houd ook gewoon heel erg van leren. Door vrijwilligerswerk kan ik al die dingen combineren! En vrijwilligerswerk helpt ook tegen eenzaamheid, omdat je ergens komt. Je komt je huis uit.


Voel je je gewaardeerd als vrijwilliger?

Wat is waardering? Waardering bekent voor mij gezien worden. Dat als ik binnen kom, mensen vragen hoe het gaat. Of dat ik iets nodig heb om mijn vrijwilligerswerk te kunnen doen. Ik vind goede begeleiding heel belangrijk. Dat maakt het verschil. Dat ik gezien word.

Ik hoef niet zo nodig beloond te worden. Etentjes en kerstpakketten hoeven van mij niet zo. Ik zie een training of cursus ook als waardering. Toen ik begon bij Alifa kregen we trainingen, zodat we gelijk goed aan de slag konden gaan. Nu krijgen we regelmatig extra trainingen aangeboden. Daar doe ik vaak aan mee. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren. Dus een training is echt iets voor mij!


Wat zou je tegen anderen zeggen als ze over vrijwilligerswerk nadenken?

Doe het alsjeblieft. Het maakt niet uit wat. Want het is goed voor je gezondheid. En je haalt er heel veel plezier uit!