Post | september 2022 | Nieuws | 4 min lezen

Kun je niet lezen? Het staat er toch gewoon!

Het Huis voor Taal en Meedoen is een soort loket. Een loket voor alle vragen over taal en vrijwilligerswerk.

Door: M.Tetteroo


Het Huis voor Taal en Meedoen is gecertificeerd: “Het is een saai bordje, maar er zit heel veel achter!”


Op woensdag heeft het ‘Huis voor Taal en Meedoen’ het certificaat voor Taalhuizen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) ontvangen. Marlies Olthuis, manager educatie bij Bibliotheek Enschede: “Vandaag is de laatste dag van de Week voor Lezen en Schrijven. Een mooie dag om ons certificaat te onthullen. Het certificaat dat bewijst dat onze samenwerking loont!”


Vlakbij de ingang in de Centrale Bibliotheek hangt een grote oranje strik aan de muur. Wethouder Arjan Kampman: “Hartelijk gefeliciteerd met dit resultaat. Dat jullie nog lang door mogen gaan met deze samenwerking met nog veel mooie resultaten in de toekomst. Maar ik ga hier niet het lintje doorknippen. Jullie hebben het harde werk gedaan. Dus kom op!” Samen met Hacer Bircan, coördinator Huis voor Taal en Meedoen en Marlies Olthuis, manager educatie Bibiotheek Enschede trekt hij de strik los om het certificaat te onthullen. Bram Schout, 'beleidsadviseur strategie & beleid Sociaal Domein' van de Gemeente Enschede knipoogt: “Het is een saai bordje, maar er zit heel veel achter!”

 

Samenwerken tegen laaggeletterdheid en voor meedoen

Het Huis voor Taal en Meedoen is een samenwerkingsverband van Stichting Lezen & Schrijven, Lerenwerkloket Twente, ROC van Twente, Alifa, Power, Openbare Bibliotheek Enschede, SIVE, M-Pact en de Gemeente Enschede. Marlies Olthuis: “We moeten én kunnen ook samenwerken om al die mensen in onze maatschappij te bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven. Die bijvoorbeeld de bijsluiter van hun medicijn niet kunnen lezen. Of die niet weten hoe ze een sollicitatiebrief moeten schrijven.”


Wethouder Arjan Kampman: “In Enschede is 24% van de bewoners laaggeletterd. Dat wist ik niet toen ik als wethouder verantwoordelijk werd voor ‘laaggeletterdheid’. Ik dacht dat ik er best veel over wist, maar pas toen ik leerde wat de signalen zijn, zag ik dat een goede maat van mij ook moeite heeft met lezen. Hij heeft al jaren een goed lopend bedrijf. Stuurt iedereen aan. Weet heel veel. Maar de administratie doet zijn zakenpartner. Formulieren enzo. Ik dacht dat ze dat gewoon zo verdeeld hadden. Maar toen we samen op vakantie gingen, las ik een boek en hij de Donald Duck. Niks mis mee natuurlijk. Maar wel een teken aan de wand. Ik vind het geweldig dat wij als gemeente jullie kunnen en mogen ondersteunen om deze mensen te helpen.”


Marlies Olthuis: “Als je een samenwerking aan gaat, is het altijd spannend. En als je dan samen op weg bent, doe je het dan wel goed? Weten we iedereen te bereiken? Het certificaat bewijst dat we goed bezig zijn om mensen in Enschede te helpen. Volgens het CBCT steken we zelfs met kop en schouder boven de rest uit!”


Kun je niet lezen? Het staat er toch gewoon!

Alle aanwezigen zetten zich in tegen laaggeletterdheid. Maar hoe het is om zelf laaggeletterd te zijn, weten de meesten niet. Daarom speelt de wethouder samen met medewerkers van de gemeente, Alifa en de bibliotheek het escapespel ‘Kruip in de huid van een laaggeletterde’. Na het lezen van de instructies gaat de tijd in. ‘Zoek de rode strandbal’. Maar geen bal te bekennen. Uiteindelijk blijkt er een papieren piramide met een plaatje van een rode strandbal op een tafel naast de groep te staan.


De eerste vragen gaan goed en al snel denken ze de beloning gevonden te hebben. Ze kraken de code, maar vinden dan een alleen nieuwe aanwijzingen. Dan ontstaat de verwarring. Niemand begrijpt de aanwijzingen. Zelfs met z’n zevenen komen ze er niet uit. Hacer Bircan, coördinator Huis voor Taal en Meedoen, geeft de groep een hint: “Kun je niet lezen?” En nog een tweede: “Het staat er toch gewoon!”


Inmiddels is de chaos compleet. De groep weet niet meer wat de vraag was. “Wat moesten we nou eigenlijk ook alweer doen!!??” Ook de volgende hints helpen niet. Maar de wekker loopt bijna af dus wat nu? Wethouder Kampman besluit dan om Hacer om hulp te vragen. En dan wordt toch nog op tijd de oplossing gevonden.


Conclusie? “Pfff dat valt niet mee. Als je niet alles kunt lezen, kom je nog een heel eind. Maar het duurt heel lang.” Simon Putman, beleidsmedewerker laaggeletterdheid en arbeidsmarkt: “Ja en dit was maar één keer. Als je dit drie of vier keer op een dag moet doen om iets te lezen…dat is niet te doen!” Is één van de andere deelnemers het met hem eens: “Dat kost veel energie. En ik denk dat ik niet eens om hulp had gevraagd. Ik wil het zelf doen. Bram Schout: “En wij zijn met een grote groep. Dat scheelt ook. Want iedereen had ideeën. Als je dit alleen moet doen... Een netwerk hebben scheelt dus ook.

Hacer Bircan: “Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven bedenken allerlei oplossingen om er toch uit te komen. Maar ze raken net als jullie gefrustreerd, omdat het niet lukt.” “En dan ga je aan jezelf twijfelen,” vult Simon aan. “Ik zeg ook liever dat ik bij de gemeente iets doe met taal en werk. Wie weet nou wat laaggeletterdheid en arbeidsmarkt zijn. De mensen die het betreft in ieder geval niet!”


Eén loket voor alle vragen

Het Huis voor Taal en Meedoen is een soort loket. Een loket voor alle vragen over taal en vrijwilligerswerk. Hacer: “Iedere werkdag van 10.00-17.00 uur is in het Huis voor Taal en Meedoen iemand aanwezig om u te helpen met uw vragen. Zij weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van taal(les), cursussen en vrijwilligerswerk.

Als u naar ons toe komt, bespreken we wat uw vraag is en kijken we samen welke organisatie u het beste kan helpen. Wij brengen u dan met elkaar in contact. U hoeft dus maar naar één plek en wij zoeken de oplossing!



Huis voor Taal en Meedoen

*Pijpenstraat 15, 7511JM Enschede. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 - 17:00 uur

*Het Stroink 64, 7542 GT Enschede. Openingstijden: dinsdag 14:00 - 16:00 uur

 






Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vier organisaties in Enschede winnen een Overijsselse vrijwilligersprijs 2023!

| Nieuws
Stichting De Bijenhoek, de Kartrekkers van Eanske en Stichting Leergeld Enschede hebben allemaal een ...
Lees meer

Vrijdag 10 november was de Nationale Dag van de Mantelzorg

| Nieuws
Vrijwillige mantelzorgondersteuners zijn maatjes voor gezelligheid!
Er zijn in Nederland heel veel mensen ...
Lees meer

Meld je organisatie nú aan voor NLdoet 2024!

| Nieuws
Op 15 en 16 maart 2024 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden maatschappelijke organisaties in het ...
Lees meer