Post | november 2021 | Nieuws | 4 min lezen

Groeigesprekken leveren altijd iets op!

Groeigesprekken, groeicoach, groei, coaching

[Door: Marijke Tetteroo]

Groeigesprek = gehoord worden


M-Pact organiseert verschillende activiteiten en trainingen. Eén van die activiteiten is een Groeigesprek. In de eerste editie van de “EnschedeDoet! vrijwilligerskrant” heeft u kennis kunnen maken met Ans, één van de groeicoaches. In deze editie gaan we iets dieper in op de Groeigesprekken zelf. Want wat zijn dat eigenlijk…? Groeicoach Marjo Goris legt het graag uit. Wie weet, misschien wilt u na het lezen van dit artikel ook meedoen aan een Groeigesprek.


Groeicoach Marjo

“Toen ik jaren geleden met pensioen ging, wilde ik graag iets nieuws doen. Ik heb 42 jaar in het onderwijs gewerkt. Ik ben kleuterleidster geweest, hoofdleidster, heb lesgegeven aan het ROC en ga zo maar door. Ik houd van uitdagingen, van in beweging blijven,” vertelt Marjo enthousiast. “Ik zag toen allerlei posters waarop de ‘Tafel van één’ werd aangekondigd. Mijn aandacht als juf werd gelijk getrokken. Hoezo de tafel van één??? Het ging om een project waar mensen in kleine groepen vijf gesprekken voerden en waar steeds maar één persoon aan het woord is terwijl de anderen luisterden. De gesprekken gingen over je wensen en doelen. Dat sprak mij gelijk aan. Ik vind het geweldig om mensen te begeleiden om nieuwe stappen te maken. Ik heb me aangemeld en een training gekregen. De ‘Tafel van één’ is inmiddels overgegaan in de Groeigesprekken en ik ben nu een certified professional.”


Op mijn handen zitten

Groeigesprekken zijn gesprekken met een groep van maximaal zes deelnemers. Een van de deelnemers is de groeicoach zelf. Marjo: “In een Groeigesprek is iedereen gelijk. Eén iemand, de coach, heeft de vragen, maar niemand heeft de leiding. Daar moest ik aan het begin best aan wennen. Niet aan het gelijk zijn, maar aan het niet leiding mogen geven. Het was de bedoeling dat je afwachtte tot iemand begon te vertellen. Poeh dat is lastig hoor. Ik was als juf gewend om uitnodigend de kring rond te kijken wie zou willen beginnen te vertellen. Maar dat is dus niet bedoeling. Ik moest dus bijna letterlijk op mijn handen gaan zitten om te voorkomen dat ik iets ging doen.”


Stappenplan

Een Groeigesprek heeft een vast plan. Er zijn zes vragen/stappen. Iedere deelnemer krijgt twee minuten om een vraag te beantwoorden. Na twee minuten gaat de beurt naar een ander. De groeicoach houdt de tijd ook bij met een timer. “En niet reageren of onderbreken!” Marjo gaat rechterop zitten om haar woorden kracht bij te zetten. “Het gaat om luisteren en gehoord worden. Een deelnemer geeft antwoord op de vraag. Of dat nou één zin is of een antwoord van twee minutenlang. Dat maakt niet uit. Daarna is de volgende aan de beurt. Als iedereen geweest is, wordt iedere stap afgesloten met een handeling. Bij stap twee bijvoorbeeld geven de deelnemers elkaar applaus. Bij stap 3 en 4 geven de deelnemers elkaar een compliment. Geen enkel antwoord is fout. Alles mag. Het gaat om jou als persoon en om wat jij wil. Zelfs als je niks wil zeggen, is dat goed.”


Waar ben je trots op?

Een Groeigesprek gaat over jou. Over wie je bent, waar je trots op bent en wat je doelen zijn. “Het gaat om bewust worden. Jezelf mogen zijn, je kwetsbaar opstellen,” vult Marjo aan. “Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar dat hoeft helemaal niet. Maar het is voor iedereen goed om bewust te zijn of te worden van wat je wil en kan. Een Groeigesprek begint met de vraag: Waar ben je trots op? Dat is voor veel mensen een moeilijke vraag. Zeker vrouwen hebben de neiging om te zeggen dat ze trots zijn op hun man of hun kinderen. Maar op zichzelf ..ho maar. Maar iedereen kan en mag trots op zichzelf zijn. Dat mag best iets kleins zijn (om mee te beginnen) als je je maar bewust wordt van je eigen talenten en kwaliteiten. Toen ik jaren geleden met deze gesprekken begon, heb ik mezelf ook afgevraagd waar ik trots op ben. Ik heb me toen voorgenomen om in ieder gesprek iets anders te noemen. Daar leer ik zelf dus ook van!”


Het levert altijd iets op

De Groeigesprekken zijn voor iedereen. Mannen en vrouwen. Vrijwilligers, werknemers en/of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Iedereen is welkom. M-Pact organiseert regelmatig Groeigesprekken voor groepen, maar je mag je ook zelf aanmelden. Wil je gewoon op een eenvoudige en ontspannen manier eens praten over je leven? Doe gewoon mee. Het levert altijd iets op!

Ik had bijvoorbeeld een keer een vrouw in een groep, die tijdens de eerste en tweede bijeenkomst niks zei. Bij de derde keer gaf ze een enkel kort antwoord. Maar alles is goed en niet sturen, dus ik heb het laten gebeuren. Na de vijfde keer bedankte ze me ineens omdat ze zoveel geleerd had. Ik was stomverbaasd, maar zo zie je maar,” knipoogt Marjo. “Een ander bijzonder voorbeeld was een hoogopgeleide vrouw, die na de eerste sessie zei dat ze niet wist wat ze daar deed, omdat de niveauverschillen zo groot waren. Voor mij maakt dat geen verschil, iedereen is welkom. Maar als iemand zich niet veilig of prettig voelt, houdt het op. Maar ze kwam toch terug naar de tweede sessie en was na afloop heel blij. ‘Ik heb toch veel geleerd. Want spreken vanuit je hart was nieuw voor mij terwijl ik altijd alleen maar vanuit mijn hoofd sprak’.”


Een Groeigesprek is…

Een gesprek in een kleine groep mensen, waarbij iedereen gelijk is. Iedereen krijgt even veel tijd om dezelfde vaste vragen te beantwoorden. Deelnemers worden niet onderbroken. “En je krijgt geen advies!” vult Marjo enthousiast aan. “We hebben allemaal de neiging om als we luisteren naar een ander gelijk advies aan die ander te geven. Zeker vrouwen doen dat vaak. Maar dat hoeft helemaal niet. Luister maar gewoon en laat het binnenkomen. Zo kun je iets over jezelf ontdekken en ontdekken wat je nog voor doelen hebt. Dat klinkt misschien een beetje als therapie, maar dat is het niet. Het kan emotioneel zijn. We hebben altijd een snikdoos klaarstaan. Maar dat hoeft niet. Weet je…ik ben FAN! En ga graag een keer met je in gesprek om gewoon eens kennis te maken en vooral om naar je te luisteren!”



Wil je meer weten over de Groei! gesprekken of wil je zelf een Groei! gesprek aanbieden of ervaren? Neem dan contact op met Jorgos Even, coördinator Groei! gesprekken. Mail naar [email protected] of bel naar 053-4323304. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Overijsselse vrijwilligersprijs 2020

Uitreiking Overijsselse Vrijwilligersprijs: Drie winnaars in Enschede!

| Nieuws
Door: M.Tetteroo, 25-11-2020

Op dinsdag 24 november werden drie vrijwilligersorganisaties in het ...
Lees meer

Twents Zilver - Kwiek met kunst!

| Nieuws
Een prachtig initiatief van Kaliber Kunstschool

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het ...
Lees meer